Societatea de termoficare Colterm intră în insolvență! Anunțul oficial a fost făcut de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, într-o conferință de presă transmisă pe Facebook.
„Înseamnă că datoriile istorice și Colterm are datorii de peste 320 de milioane de lei, vor fi blocate. Și penalitățile. Se suspendă toate încercările de executare silită, de recuperare creanțe demarate împotriva Colterm. (…) Toate resursele Coltermului vor fi redirecționate către furnizarea agentului termic către populație. Este un proces de reconstrucție!”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Este asigurarea continuării serviciului și abonații Colterm nu vor fi afectați de această insolvență, dă asigurări Dominic Fritz.
„Este o șansă uriașă pentru companie la un nou început! Am început reabilitarea a 30 de km de rețele, care n-au mai fost schimbate din anii 60. Studiem și posibilități de surse de finanțare împreună cu Banca Mondială. Lucrăm la mai multe proiecte pe care vrem să le depunem pe PNRR, care să includă și o nouă instalație de biogaz la CET SUD. Fără modernizare Colterm nu va putea supraviețui.”
Potrivit lui Dominic Fritz, bugetul orașului nu poate face față creșterilor de prețuri la gaz. În luna iulie se plătea 270 lei pe megawatt oră, în octombrie, 830 pe megawatt oră.
„Putem să acoperim aceste costuri fie de la populație, trebuie să majorăm tariful, nu putem să evităm asta. A doua sursă sunt tot timișorenii, adică bugetul local. Am dat peste 120 de milioane de lei pentru Colterm. Am început să plătim datorii istorice, nu am făcut datorii noi. Dar tot nu ajung banii din bugetul local. Estimăm cheltuieli de 100 de milioane de lei pe lună la Colterm și Primăria încasează 40 de milioane de lei pe lună. A treia sursă este bugetul de stat, fără o intervenție a Guvernului va fi foarte dificil spre imposibil să se furnizeze căldura și apă caldă în România. Ne poate ajuta să luăm un credit din Trezorerie, dar ne trebuie Hotărâre de Guvern.”
”Am trimis o adresă către Prefectură în acest sens, pentru a fi transmisă mai departe către Guvern pentru cărbune din rezerva de stat. În această criză de prețuri la gaz, încercăm să creștem ponderea cărbunilor, dar crează alte probleme: certificatele verzi. Din acest motiv am cerut de la rezerva de stat. Suntem în negocieri cu furnizorii de cărbune, dar și de gaz.”, a precizat Dominic Fritz.