Cele mai eficiente lucrări de combatere a ambroziei se realizează primăvara. Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a informat toate primăriile din județ despre necesitatea realizării de lucrări periodice pentru prevenirea și distrugerea buruienii.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș informează cetățenii şi autorităţile administrației publice locale din județ despre necesitatea combaterii ambroziei, cunoscută ca iarba pârloagelor.
”Facem acest demers, deoarece cele mai eficiente lucrări de combatere a ambroziei se realizează primăvara. În acest sens, la începutul lunii martie am informat toate primăriile din județul Timiș privind necesitatea realizării de lucrări periodice pentru prevenirea/combaterea și distrugerea buruienii ambrozia pe toată perioada de vegetație a acesteia. Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, spun cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.
Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Perioada de polenizare începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozia se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea.