Şeful Clinicii II Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara dr. Jenel-Marian Pătraşcu a prezentat, în cadrul unei conferințe naționale, o metodă inovativă și unică în ţară. Aceasta vizează tratarea leziunilor articulaţiei genunchiului, prin implanturi cu extrase din recifurile de corali.
„Prezentarea mea s-a bazat pe aplicaţiile biotehnologiei în medicină şi, în special, la nivelul articulaţiei genunchiului, care este cea mai complexă şi printre cele mai importante ale organismului uman. În funcţie de tipul de leziune de cartilaj, dacă leziunile sunt mici, atunci putem folosi acele „petice”, acele scaffold-uri de colagen, care ajută foarte mult la creşterea cartilajului în zonele distruse.
În cazul în care distrucţia este foarte mare vom trece la protezarea genunchiului, fie complet, fie pe un anumit compartiment. (…) Metoda ultimă prezentată, cu Agili-C, este extrem de inovativă, cu rezultate foarte bune. Este vorba despre depistarea unor leziuni la nivelul articulaţiei genunchiului, în special la nivelul femurului, chiar şi a patelei (rotulei – n.r.), iar aceste leziuni vor fi înlocuite cu aceste tipuri de implanturi care sunt extrase din recifurile de corali din Marea Roşie şi din Marea Mediterană. În România, singurul centru de excelenţă în care se practică acest tip de implant este Clinica II Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara”, a declarat dr. Jenel-Marian Pătraşcu.
În privinţa recuperării, dr. Pătraşcu a spus că această metodă, care este încă în faza de studii clinice, a dat rezultate extraordinare, rata de recuperare a pacienților ajungând la 90%.
Sursa: Tion.ro