Pe şantierul din curtea Clinicii ORL a Spitalului Municipal din Timişoara nu prea mişcă nimic de trei săptămâni. Aici ar trebui ridicată o clădire cu trei etaje. Proiectul pe fonduri europene, de 2 milioane de euro, e blocat, însă, de membrii faimosului clan Cârpaci, care au pus stăpânire si pe curte și împiedică accesul constructorului. Practic, și-au însușit domeniul public, tună reprezentanții Primăriei Timișoara, care i-au acționat în instanță.
Iar pentru că nu au reuşit să îl convingă pe constructor să le dea 200.000 de euro, au închis poarta de acces. E drept, când primăria s-a adresat justiției, pretenţiile materiale au mai scăzut.
La intimidare însă, la doi metri de şantier şi-au instalat grătarul şi masa cu scaune şi susţin sus şi tare că terenul e al lor. Şi că ei sunt victimele.
Primăria Timişoara a obţinut o ordonanţă preşedinţială ca să intre pe propriul teren, însă instanţa nu a dat titlul executoriu.
Noul corp al spitalului trebuie finalizat până în decembrie 2023. „Lipsa unui acces normal înseamnă două lucruri. Fie faptul că lucrările vor fi blocate, iar asta ne duce în riscul de a pierde fondurile europene, fie faptul că vom fi nevoiţi să intrăm printr-un acces extrem de strâmt, de doar 3 metri”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimar Timişoara.
Deja activitatea spitalului e îngreunată. „În prezent, clinica dispune de o singură cale de acces, o singură uşă pe care intră pacienții, pentru internare, consultaţii. Şi personalul, şi aprovizionarea cu mâncare, cu medicamente”, a declarat asistenta şefă a spitalului. Pericolul e şi unul de sănătate publică: evacuarea deşeurilor din spital se face prin vestiarul medicilor.
Timişoara a fost, de-a lungul anilor în centrul unor retrocedari dubioase. Celebru este cazul clinicii de Oncologie intrată pe mâna unor familii de romi. După mai multe scandaluri, presiuni şi chiar şi o tentativă de a se muta în imobilul în care erau trataţi bolnavii de cancer, spitalul a fost nevoit să își caute un alt sediu. Acum, clădirea este de vânzare. În altă parte a orașului, imobilul în care funcţiona secția de Pneumologie și laboratorul Spitalului de Copii a fost câştigat în instanţă de un alt clan. În total, familiile de romi au reușit să pună stăpânire pe 144 de clădiri istorice din oraş.
Retrocedările au atras atentia oamenilor legii. În urmă cu aproape zece ani, mai multi angajaţi ai primăriei Timişoara au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu.
sursa: observatornews.ro