La începutul lunii august, în zona centrală a Timișoarei, au fost montate 20 de coșuri inteligente de gunoi. Până în prezent, în acestea, a fost colectată o tonă de deșeuri, majoritatea reciclabile.
Rezultatele coșurilor de gunoi inteligente, dotate Primăriei Timișoara de o companie privată, nu întârzie să apară. Potrivit primelor date, peste 80% din ce s-a colectat este gunoi reciclabil.
„Până acum, 81.8% din deșeurile colectate de coșurile Big Belly sunt reciclabile.
Unul dintre cele mai inovatoare sisteme de colectare separată a fost instalat în Timișoara acum două săptămâni, la inițiativa Coca-Cola HBC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara și Green Point Management.
Big Belly reprezintă o soluție de 20 de coșuri inteligente de mare capacitate, dotate cu sistem automatizat de compactare și alertare a agenților de salubritate și alimentate cu energie solară, prin panourile fotovoltaice integrate. Instalate în perechi de câte două – cu compartimente destinate deșeurilor menajere și reciclabile – Big Belly au fost amplasate în 10 locații centrale din Timișoara.”, a transmis Primăria Timișoara prin intermediul Facebook.
Beneficii ale sistemului Big Belly pentru mediu și pentru infrastructura orașului:
„Sistemul inteligent de compactare crește capacitatea de stocare de până la 5 ori. În timp ce un container clasic are nevoie să fie golit, în medie, de până la 5 ori pe zi, unul “Big Belly” are nevoie de o colectare la aproximativ 10 zile.
Sistemul automat de raportare comunică gradul de umplere și nevoia de colectare. Coșurile “Big Belly” anunță automat salubritatea atunci când gradul de umplere este la nivel maxim, astfel numărul traseelor pentru golirea coșurilor publice de gunoi este diminuat: impactul se măsoară în reducerea emisiilor de carbon atribuite logisticii de colectare, în medie cu 70%, față de un coș obișnuit.
Sistemul se alimentează cu energie solară. Fiecare container este dotat cu panouri fotovoltaice, care asigură funcționarea compactorului. Panourile permit funcționarea independentă a coșurilor, fără a fi nevoie ca acestea să fie conectate la electricitate.
Până acum, 1250 de litri de deșeuri compactate, echivalentul unei tone de deșeuri, au fost colectați.”, au mai transmis aceștia.
sursa foto: Facebook/Primăria Timișoara