Primăria Timișoara a ajuns într-o situație fără precedent.
Ca urmare a scumpirii prețurilor la electricitate, niciun furnizor nu vrea să încheie contract cu municipalitatea timișoreană. Asta pentru că prețul este plafonat, iar diferența ar trebui achitată de Guvern, care nu prea se ține de cuvânt.
Mai precis, în luna august, Primăria Timișoara a organizat două licitații la bursă pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice, la care nu s-a prezentat niciun ofertant. Prețul este plafonat în acest moment la 1000 lei/MWh, iar ofertele furnizorilor gravitează în jurul a 3000 de lei/MWh. Diferența de preț este acoperită de Guvern.
În aceeași situație se află și Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și societatea Aquatim. La fel ca în cazul primăriei, contractul pentru electricitate a expirat și cum nu găsesc nicio firmă interesată, au apelat la un furnizor de ultimă instanță. Asta înseamnă că sunt nevoite să scoată din buzunar mai mulți bani pentru electricitate.
„Contractul vechi s-a încheiat, am organizat licitații și nu a venit nimeni la prețul actual. Momentan, pentru companii nu este interesant să ne vândă curent, cât timp politica guvernului este una disfuncțională. Prețurile au ajuns la un nivel halucinant pe o piață care nu mai funcționează. Așteptăm măsuri pentru a rezolva pe termen scurt problema. Pe termen mediu, avem investiții să reducem semnificativ consumul de energie pentru iluminatul public, lucru care este deja vizibil pe Torontalului”, a explicat Dominic Fritz.
Totuși, primarul Timișoarei dă asigurări că iluminatul public nu va avea de suferit, chiar dacă facturile la curent sunt din ce în ce mai mari.
„Nu luăm în calcul limitarea iluminatului public, pentru că eu cred că nu putem să facem rabat de la siguranța cetățenilor. Pe partea de iluminare a clădirilor istorice, de consum în instituții publice noi facem eforturi să economisim, dar ca și cheltuieli, sunt mai degrabă eforturi simbolice”, a afirmat Dominic Fritz.
În luna septembrie, Primăria Timișoara se așteaptă să plătească facturi cu 500.000 lei mai mari pentru curent, fiind estimată o majorare de la 900.000 lei la 1,4 milioane lei.