Mai multe personalități publice timișorene au inițiat o petiție împotriva lui Victor Neumann, managerului Muzeului Național de Artă. Nu este prima inițiativă de acest gen, dar anterioarele nu au avut succes. De această dată, președintelelui CJ Timiș, Alin Nica i se solicită să ia măsuri împotriva lui Neumann, care este suspectat că a colaborat cu Securitatea.
Petiția publică împotriva lui Victor Neumann, managerului Muzeului Național de Artă a fost intitulată ”Până când C.J. Timiș va ocroti un manager turnător la Muzeul de Artă? Când are de gând președintele CJT, Alin Nica, să lămurească dacă V. Neumann are declarația de necolaborare cu Securitatea?”.
Petiţia este însoţită de o adresă din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în care se arată că: „Pe baza documentelor din arhiva proprie, s-a stabilit că numele conspirativ «Hodoş» a fost asociat în actele Securității cu domnul Neuman Victor, născut în 28.10.1953, în Lugoj, județul Timiş”. (…)Muzeul de Artă din Timișoara este condus de opt ani de Victor Neumann, timp în care instituția a fost antrenată în nenumărate scandaluri și procese, ale căror costuri au fost suportate din bani publici de Consiliul Județean Timiș, instituția tutelară. Supus presiunilor și abuzurilor, personalul de specialitate a fost obligată să părăsească în valuri succesive locul de muncă, în timp ce conducerea Consiliului Județean Timiș a tolerat impasibilă comportamentul inacceptabil al managerului. Muzeul nu a performat, iar oportunitățile de dezvoltare au fost respinse după bunul plac al lui Victor Neumann. Cazul laboratorului de restaurare, atât de necesar patrimoniului valoros al muzeului, care nu a mai fost dotat, deși fusese finanțat de CJT, este doar un exemplu”.
Inițiatorii petiției, Maria Albani, istoric de artă, curatorul Donației Corneliu Baba, Prof. univ. dr. habil. Ileana Pintilie, critic de artă, Prof. univ dr. Rodica Vârtaciu, istoric de artă, Prof. univ dr. Vasile Popovici, scriitor, Viorel Marineasa, scriitor, Prof. univ. dr. Daniel Vighi, scriitor, solicită CJ Timiș ”să rezolve aceste chestiuni care sunt de ordin, deopotrivă, legal și moral”.
Aceștia mai spun și că Alin Nica ar trebui să ia exemplul colegului de instituție, Cristian Moș:
”Îl îndemnăm pe Alin Nica să ia drept exemplu decizia vicepreședintelui (USR) al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, care a retras în 24 de ore din Consiliul științific al Muzeului Satului Timișoara o persoană acuzată de colaborare cu Securitatea. Mandatul lui Victor Neumann se încheie în aceste săptămâni. Turnătorul „Hodoș” se pregătește să candideze pentru un nou mandat de director la Muzeul de Artă. Nici comisia de examen și nici Consiliul Județean Timiș nu se pot preface că nu au luat act de situația lui Victor Neumann, de managementul defectuos și nu pot ignora obligațiile care le revin prin lege în chestiunea colaborării cu Securitatea.”, se arată în petiție.
UPDATE Victor Neumann îi dă în judecată pe inițiatorii petiției. Într-un punct de vedere transmis presei, managerul Muzeului Național de Artă susține că:
”La angajarea mea, în 2013, în calitate de manager al MArT, în urma unui concurs public, serviciul personal al Consiliului Județean Timiș, angajatorul, nu mi-a dat să semnez documentul tipizat de necolaborare cu Securitatea. Dacă a fost o omisiune sau altceva, acest lucru ar trebui să constituie subiectul unei cercetări interne în cadrul CJT, întrucât s-a încălcat legislația.
În ianuarie 2020, mi se trimite formularul tipizat al declarației de necolaborare cu fosta Securitate de către CJT, probabil constatându-se omisiunea făcută la angajarea mea, de către serviciul de Resurse Umane al CJT, astfel că am semnat declarația respectivă.
Adresa de la CNSAS, trimisă domnului Rădulescu Alexandru (fost angajat al Muzeului Național al Banatului), NU este și NU poate fi folosită ca o dovadă de colaborare cu fosta securitate, cf. OUG 24/2008. Securitatea i-a atribuit subsemnatului un nume conspirativ, pe care putea să-l atribuie oricui.
CNSAS publică în mod regulat lista colaboratorilor cu Securitatea, din rândul persoanelor care ocupă funcții publice, iar lista actualizată la 06.01.2021 este publică pe site-ul CNSAS (http://www.cnsas.ro/fosta_securitate.html), unde NU apare numele subsemnatului. (…) Petiția lansată în spațiul public și în care sunt numit <<turnător>> prin faptul că dă un verdict pe care nu l-am primit, devine calomnierea mea publică și incitarea la ură. Astfel, este o gravă încălcare a demnității umane, a unui drept constituțional. Petiționarii vor răspunde în instanță.”
foto: Costi Duma