Cei care lucrează în sectorul cultural se vor putea vaccina în etapa a treia a campaniei naționale, cu înscriere în platformă, pe lista de așteptare, cu începere din 15 martie. Reprezentanții domeniului cer însă ca vaccinarea să se poată face mai organizat, mai repede și mai eficient, pe modelul sistemului educațional. Ei vor trimite o petiție către Guvernul României, semnată deja de o mulțime de oameni.
„Domeniul cultural este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia cu virusul SARS-CoV-2. Actuala criză sanitară împreună cu limitarea activităților culturale a adus prejudicii importante activităților culturale derulate de toți operatorii culturali din mediul asociativ și privat, dar și teatrelor și instituțiilor publice de cultură, bibliotecilor, muzeelor, precum și tuturor artiștilor și lucrătorilor culturali. Ne adresăm dumneavoastră cu privire la demararea în data de 15 martie 2021 a înscrierilor pentru etapa a 3-a de vaccinare. Conform strategiei de vaccinare a Guvernului României , artiștii și lucrătorii din sectorul cultural sunt considerați o categorie profesională care ar trebui să fie vaccinată cu prioritate, în etapa 3-a (…) Înscrierea pe lista de așteptare a persoanelor din cadrul etapei a 3-a de vaccinare se va face fără înscrierea cu prioritate a artiștilor și lucrătorilor culturali, exclusiv în ordinea cronologică a înscrierii pe lista de așteptare. Prin prezenta solicităm să susțineți prioritatea vaccinării artiștilor și lucrătorilor culturali, așa cum a fost realizată de exemplu și pentru sistemul educațional. Acest lucru poate fi realizat cu ușurință:
a) prin implementarea în platforma de vaccinare a priorității categoriilor la care ne referim, așa cum s-a procedat și pentru categoriile din etapa a 2-a de vaccinare
b) prin crearea unor centre dedicate, fixe sau mobile, pentru sectorul cultural, similar cu cele din sistemul educaționalPropunem ca înscrierea să fie realizată fie prin corelarea datelor operatorilor culturali din Registrul Sectorului Cultural cu platforma de vaccinare, fie, în cazul artiștilor și lucrătorilor independenți, printr-o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, vă rugăm să luați în considerare asociațiile profesionale care reprezintă atât lucrătorii, cât și artiștii din sectorul cultural, și vă rugăm să creați posibilitatea ca acestea să poată deveni entități ce pot facilita programarea membrilor pe care îi reprezintă”, scrie în această petiție.
Sursa: stiridetimisoara.ro