După ce au semnat zilele trecute un contract de 1 milion de euro pentru servicii de dezinsecție, deratizare și dezinfecție valabil până în 2022, reprezentanții primăriei anunță că urmează prima stropire împotriva țânțarilor din acest an. Au mai anunțat o dată, în aprilie, dar nu s-ar mai fi făcut din cauza ploilor.
Primăria Timișoara a încheiat în 4 mai un nou conract subsecvent cu firma Coral Impex, cea care se ocupă, până în 2023, de dezinsecția, deratizarea și dezinfecția din oraș. Valoarea acestuia este de cel mult 4,6 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 936.000 de euro.
În baza contractului, municipalitatea anunță acum prima dezinsecție din 2021, în perioada 10-15 mai. Vor fi atât tratamente terestre, pentru combaterea țânțarilor adulți și de larvicidare, între orele 21-5, cât și tratamente aeriene, între orele 6-10 și 17-21. A mai fost anunțată o operațiune și în perioada 6-27 aprilie, cei de la Coral Impex s-au și apucat, dar aceasta a fost întreruptă din cauza condițiilor meteo, spun reprezentanții PMT.
Se folosesc Cymina Plus, cu substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru dezinsecția aeriană și terestră, dar și Vectobac WG, cu substanţă activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor. Toate sunt avizate de Ministerul Sănătății.
„Crescătorii de albine sunt rugaţi ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Timișoara și SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate. Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvele acestora pentru a evita eventualele incidente neplăcute”, transmit reprezentanții primăriei.
Pentru ca tratamentele să aibă o eficiență ridicată, oficialii PMT fac apel la timișoreni să ia măsuri urgențe de efectuare a curățeniei în gospodăriile proprii și lucrări de combatere a muștelor, țânțarilor și a altor insecte producătoare de disconfort.
Atenție, cei care nu iau măsuri pot fi sancționați conform HCL 371/2007, cu amenzi între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.
Conform HCL, lucrările de salubrizare și igienizare a spațiilor proprii de depozitare a deșeurilor menajere, a spațiilor interioare și exterioare din jurul clădirilor, trebuie să se facă „înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție”. Trebuie făcute și lucrări de deratizare și dezinsecție imediat ce se constată apariția de rozătoare (șoareci, șobolani) și/sau insecte (țânțari, muște, gândaci), dar și lucrări de deratizare, dezinsecție și dezinfecție odată cu acțiunile PMT.
În cazul în care condițiile meteo vor împiedica desfășurarea operațiunii de dezinsecție, perioada de efectuare a acesteia va fi prelungită.
Sursa: Tion.ro