Mandatul lui Ioan Gârboni, managerul Filarmonicii Banatul Timișoara de 15 ani, urmează să fie încheiat de Primăria Timișoara în urma evaluării finale. Îi mai trebuiau 30 de sutimi ca să rămână director, iar nota cea mai mică a venit de la un consilier local USR-PLUS, medic veterinar de profesie.
Analiza „managementului final al Filarmonicii Banatul, al managerului în exercițiu Ioan Coriolan Gârboni” a avut loc în 26 aprilie, iar reprezentanții primăriei anunță că „procesul verbal încheiat în aceeași zi s-a bazat pe decizia comisiei de analizare «numită prin Dispoziția nr. 398/31.04.2021”, adică la câteva zile de la încheierea procesului verbal.
Membrii comisiei de evaluare au fost următorii: Emoke Kovacs – manager Filarmonica Satu Mare, Ioan Dimitriu – manager interimar Filarmonica Brașov și Răzvan Stana – consilier local USR-PLUS, președinte al Comisiei V pentru cultură din cadrul CLT. Au fost două etape în evaluare: notarea proiectului de management și un interviu.
Pentru proiectul de management, Gârboni a primit notele 8,60 – Kovacs, 8,50 – Dimitriu și 8,10 – Răzvan Stana. La interviu a luat note mai mari, dar nu și de la consilierul local USR-PLUS: 9,40 – Kovacs, 9,50 – Dimitru și 8,10 – Stana. Rezultatul final: 8,70. Ioan Gârboni avea nevoie de 9 ca să treacă de evaluarea finală, adică pentru a putea prezenta un nou proiect de management, dacă ar mai fi vrut un nou mandat. Contractul lui se încheie așadar aici, iar Primăria Timișoara poate scoate postul la concurs.
Gârboni a depus contestație
Director încă din anul 2006 al Filarmonicii Banatul din Timișoara, Ioan Gârboni a contestat rezultatul, motivând, printre altele, că nu s-a respectat termenul pentru depunerea unei eventuale contestații.
„Potrivit «referatului privind aprobarea calendarului pentru evaluarea finală a Filarmonicii Banatul (…) termenul pentru aducerea la cunoștința managerului a notei obținute și afișarea acesteia este 27 aprilie, iar pentru depunerea contestațiilor este 29 aprilie. În condițiile în care la data de 27 aprilie se comunică managerului nota obținută, până la data de 29 aprilie nu sunt trei zile lucrătoare pentru depunerea contestației (…)”, a notat directorul instituției culturale în contestație.
El a mai scris că ultima zi de depunere ar fi trebuit să fie 5 mai, „dat fiind faptul că nu se iau în calcul prima și ultima zi a termenului, respectiv datele de 27 mai și 4 mai. Au fost și zile libere de sărbătorile pascale în aceeași perioadă.
Ioan Gârboni mai acuză că „membrii comisiei de evaluare nu au avut posibilitatea să cunoască conținutul proiectului de management al subsemnatului, aprobat de autoritate”, pentru că reprezentanții primăriei nu l-ar fi dat mai departe.
În contestația depusă de acesta mai scrie că viciile de procedură au condus „la o diferență mai mare de notare la evaluarea finală în raport cu evaluările din anii anteriori: trei ani cu 10 și un an cu 9,80, evaluări care trebuiau avute în vedere la evaluarea finală, care vizează întregul mandat al managerului Filarmonicii Banatul Timișoara, respectiv perioada 2016-2021; o diferență relativ mare, de 0,80 puncte, respectiv 1 punct între notarea la proba I și cea de la proba a II-a de către aceiași membri ai comisiei de evaluare, în condițiile în care criteriile și subcriteriile de evaluare din grila de notare au fost aceleași, iar cele două probe s-au bazat pe aceleași înscrisuri; o diferență de 0,40, respectiv de 0,50 la proba I și de 1,30, respectiv 1,40 la proba a II-a între reprezentantul autorității, care nu are pregătire de specialitate în domeniul evaluat, fiind medic veterinar, și specialiștii în domeniul de activitate al instituției”.
El s-a mai referit și la OUG 189/2008 referitoare la comisia de contestație, care ar fi trebuit numită „anterior începerii evaluării, respectiv odată cu numirea comisiei de evaluare”. Gârboni n-a avut succes cu contestația, dar reprezentanții primăriei nu precizează cine a respins-o.
Oficialii de pe C.D. Loga au emis luni un comunicat de presă, în care spun doar că procedura a fost finalizată și că din comisia de evaluare au făcut parte „reprezentanți ai autorității, în proporție de o treime, și specialiști în domeniul de activitate al instituției, în proporție de două treimi”. De altfel, cu toate că instituția culturală se află în subordinea consiliului local, aleșii municipali nu au aflat dinainte de evaluarea finală.
Lui Ioan Gârboni, director de 15 ani al Filarmonicii Banatul, îi mai rămâne doar instanța.
Sursa: Tion.ro