Focarul de pestă porcină africană de la Izvin a fost confirmat joi, 24 aprilie.
„A fost confirmat un focar de Pesta Porcină Africană într-o exploatație nonprofesională la porcii domestici din localitatea Izvin, județul Timiș. După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.”,
au transmis reprezentanții DSVSA Timiș.
Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului pestei porcine africane au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului de pestă porcină africană și anume:
– zona de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Izvin și Recaș;
– zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Remetea Mare, Bucovăț, Bazoșu Nou, Bazoș, Șuștra, Petrovaselo, Herneacova, Bencecu de Sus și Ianova.
-
Mișcarea animalelor din zona de protecţieeste restricţionată astfel:
-
Deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.
-
Nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale.
-
Mișcarea animalelor din zona de supraveghereeste restricţionată astfel:
-
Deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.
-
Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul seface fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie și se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată.
-
Nici un animal domestic nu poate intra sau ieși dintr-o exploataţie în cursul primelor șapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.
Reprezentanții DSVSA Timiș transmit că au luat toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană și solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere care sunt impuse de autorități în teritoriu, având în vedere consecinţele economice grave produse de această boală.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.