250 de copii din localitățile Biled, Pesac, Satchinez și Bencecu de Sus vor beneficia timp de șase luni de amenajarea unor biblioteci speciale, ateliere și chiar școală de vară, pentru a fi susținuți la învățătură și pentru a-și dezvolta cititul și scrisul. Oricine poate fi voluntar în această acțiune și să doneze cărți sau rechizite sau să organizeze ateliere tematice.
Proiectul „Aventură prin lectură” se adresează unui număr de 250 de copii din cele patru sate din Timiș, dar activitățile sunt deschise pentru toți copiii din comunități. Scopul proiectului este de a preveni analfabetismul funcțional la copiii care vin din medii vulnerabile, marcate de sărăcie, excluziune socială sau care sunt în risc de abandon social.
Timp de șase luni, zilnic, se va lucra cu copiii și se vor organiza activități de citire și scris. Se va organiza și o școală de vară. Tot aici vor fi și biblioteci, dar și cluburi de lectură în școlile partenere. De asemenea, 14 cadre didactice vor fi formate pentru a interacționa cu copiii vulnerabili, iar în activități vor fi integrați și părinții acestora.
„Cu fiecare copil vor lucra în grupe, în fiecare zi din săptămână o grupă. Vor fi activități de literație, de dezvoltare a gândirii, excursii tematice la bibliotecă și librării, la Timișoara, activități cu părinții și întâlniri online cu scriitori. Este un program complex, care se va desfășura pe jumătate de an. Desigur, inițial le facem o evaluare să vedem care sunt noțiunile pe care le stăpânesc, iar la sfârșit vrem să vedem și care au fost rezultatele. (…) Deși noi am mai fost în aceste comunități cu alimente, copiii au nevoie de activități pe termen lung”, ne-a spus Andrada Mazilu, coordonatoarea poriectului.
Dacă doriți să vă implicați în proiect, puteți dona cărți, rechizite, rafturi și puteți oferi spații pentru desfășurarea atelierelor sau a școlii de vară. Sunt așteptați și voluntari și persoane care pot organiza ateliere tematice. Trebuie să trimiteți un mesaj pe pagina Inițiativă în educație și să precizați cum puteți fi de ajutor.
Proiectul este inițiat de Andrada Mazilu și Alina Iga, fiind finanțat de United Way Romania și implementat de Asociația Inițiativă în Educație. „Cred cu tărie că poveștile au un rol important în evoluția și formarea copiilor. Sperăm ca prin acest proiect să deschidem poarta cunoașterii pentru toți copiii care sunt în situații vulnerabile, dar au dreptul la educație”, spune Alina Iga, fondatoarea proiectului național „Cufărul cu povești”.
Sursa: Tion.ro