Cascada Bigăr se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat susțin reprezentanții Romsilva.
Într-un comunicat de presă, aceștia afirmă că prăbușirea a fost un fenomen natural, determinat de depunerea succesivă a carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi.
„Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de muşchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de muşchi, care se regenerează cu noi straturi de muşchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip creşte permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate şi volum şi a cedat sub propria greutate”, arată Romsilva, potrivit căreia Cascada Bigăr este într-o dinamică naturală permanentă, iar „în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de muşchi pietrificat”, arată Romsilva.
Romsilva mai arată că acest carbonat de calciu determină pietrificarea covorului de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni.
Reprezentanții Romsilva mai susțin că nu este prima data când cascada Bigăr se prăbușește, fapt dovedit de urmele existente în zonă.
Ei mai adaugă că administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița nu a putut interveni cu măsuri invazive, care să sprijine structura de travertin a cascade, pentru că aceasta se află în zona de protecție integrală, și pentru că nu s-a dorit împiedicarea proceselor naturale.
Sursa: Radiotimisoara.ro