Un proiect inedit de regenerare urbană a fost inaugurat la Timișoara. O pictură murală care absoarbe CO2 din aerul din jurul ei poate de marți să fie admirată în zona centrală a Timișoarei.
Arta care respiră poate să fie admirată la Timișoara. Este vorba despre un proiect de regenerare urbană prin artă stradală care respiră. Este vorba de prima lucrare de artă murală din oraș, care a fost realizată integral cu vopsea purificatoare de aer, de către artistul timișorean Alex Baciu.
”E o premieră pentru mine în ceea ce privește tehnica culorii, cred că vopseaua aceasta ne ajută să înțelegem că trebuie să dăm un restart. Atât nouă, cât și oamenilor din jurul nostru. Trebuie să avem grijă de planeta noastră și să înțelegem ca pământul are nevoie de ajutorul nostru”, a precizat artistul Alex Baciu.
Lucrarea, care se întinde pe o suprafață de 100 metri pătrați, este realizată integral cu o vopsea care are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de 100 mp. Vopseaua specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.
”Mă bucur că arta stradală este înțeleasă. Noi, la Zidart, pe lângă regenerare urbană, încercăm și regenerare umană și să transmitem mesajele de care planeta are nevoie”, a menționat Lucian Popa, inițiatorul proiectului.
Prima pictură murală realizată 100% din vopsea purificatoare de aer din Timișoara este amplasată pe bulevardul Vasile Pârvan, nr.2, în spatele Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica Timișoara.