Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde a fost discutat azi, la Primărie, de primarul Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Lațcău, reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și experți.
„Este un plan de bătaie în mod evident. Noi, în România, suntem învățați să avem foarte multe strategii și acțiuni în multisectoriale, pe mediu, pe mobilitate, pe acțiune, educație. Dar, de foarte multe ori aceste strategii pe care le aveam sunt corelate cu altele, și nu au niște planuri de măsuri coerente și practice. De foarte multe ori vorbim despre unde am vrea să fim, cum am vrea să fie, cum ar vrea să arate lucrurile, nu vorbim despre care sunt pașii efectivi pe care trebuie să-i facem ca să ajungem la acel punct. Acest plan de acțiuni pentru oraș verde, de fapt, tocmai asta vrea să facă. Vrea să transforme aceste dorințe și să sintetizeze multele noastre aspirații din diversele strategii pentru un plan concret de acțiuni, într-un plan concret de proiecte care pot fi implementate, care sunt finanțabile, care sunt realizabile. Nu vorbim aici de planuri science-fiction, ci de planuri foarte concrete și care prin implementarea lor, într-un timp mai lung, ne vor duce în acel punct care vom fi un oraș verde și sustenabil, care nu mai va mai suferi de poluarea de astăzi și care va avea sisteme moderne de mobilitate, care va avea sisteme colective de spații verzi și care va avea o energie curată produsă”,
a declarat viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.
PAOV sau Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde presupune implementarea a nu mai puțin de 34 de acțiuni, cea mai mare parte proiecte investiționale, dar și politici publice, acestea pe termen scurt. E o strategie esențială pentru dezvoltarea urbană durabilă a Timișoarei în următorii 5-15 ani, au afirmat reprezentanții administrației locale. PAOV include 34 de acțiuni în diverse sectoare, precum transport, energie, clădiri și utilizarea terenurilor, cu un buget total estimat de 782 de milioane EUR. Implementarea acestor măsuri va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și la creșterea calității vieții în oraș.
Unde citim cele 34 „măsuri”?