Documentul a parcurs deja etapa de transparență decizională.
Proiectul a fost inițiat de consilierul local Rodica Militaru, care a ajutat și la identificarea terenului unde va fi ridicat adăpostul, iar elaborarea documentației s-a făcut prin implicarea consilierului local Răzvan Negrișanu, care este arhitect și a mai multor profesioniști, în mod voluntar. PUZ-ul a fost donat orașului.
Azi am aprobat în Consiliul Local cea mai importantă etapă pentru a avea în sfârșit, un adăpost decent pentru câinii fără stăpân din Timișoara. Va fi primul adăpost al orașului pe care îl vom controla 100% și nu vom mai fi la mâna unui operator privat. Urmează acum licitația pentru proiect și lucrările de execuție. Vreau să le mulțumesc consilierilor locali, Rodica Militaru și Răzvan Negrișanu și voluntarilor care au lucrat pentru acest proiect și l-au pus la dispoziția orașului în mod gratuit”, a spus primarul Dominic Fritz.
Adăpostul urmează să fie amenajat în zona Freidorf, pe o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați. Terenul este proprietatea Municipiului Timișoara și se află în apropierea pistei de biciclete Timișoara – Serbia. Conform Planului Urbanistic General, zona este destinată activităților economice, industriale, depozitare și logistică. Amplasarea adăpostului în această parcelă respectă normele de igienă sanitară și se află la o distanță de aproximativ 550 m de cea mai apropiată locuință. Proiectul va intra acum în următoarele etape. Primăria va elabora documentația tehnică, va autoriza construcția și va porni licitația în vederea execuției. Planul Urbanistic Zonal va avea valabilitate de 3 ani, perioadă în care pot fi demarate investiţiile prevăzute în documentaţie.
Adăpostul va avea o capacitate maximă de până la 600 de câini. Aici, câinii fără stăpân vor avea parte de îngrijire adecvată, tratament medical cu echipamente moderne și condiții civilizate de găzduire, până la adopție.
În cadrul adăpostului vor fi amenajate spații pentru cabinete și tratamente medicale veterinare, pentru hrănirea și îngrijirea animalelor, săli de operație, zone de carantină, bucătărie, depozitare alimente, grupuri sanitare, vestiare, morgă și incinerator. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces auto și pietonale precum și parcări. Pe minim 20% din din totalul suprafeței, vor fi amenajate spații verzi.
Adăpostul pe care îl va amenaja municipalitatea va asigura condiții mai bune pentru câinii fără stăpân, însă soluțiile pentru reducerea numărului de animale abandonate depind în mare măsură și de noi toți. Cea mai eficientă metodă rămâne sterilizarea și, de aceea, Primăria Municipiului Timișoara derulează o campanie gratuită de sterilizare a câinilor, de care pot beneficia proprietarii cu venituri reduse. Vă puteți înscrie în campanie prin e-mail la adresa alexandra.pintea@primariatm.ro sau la numărul de telefon dedicat – 0745232005.
De asemenea, încurajăm adopția animalelor fără stăpân, dar și asumarea responsabilității pentru animalele deținute.
Anul trecut. Primăria Municipiului Timișoara a achitat aproape 2 milioane de lei pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Au fost ridicați de pe domeniul public al Municipiului Timișoara peste 300 de câini, iar numărul total al câinilor fără stăpân pentru care municipalitatea plătește servicii de întreținere trece de 500. Acești câini nu au ajuns întâmplător pe stradă, au fost abandonați, s-au înmulțit necontrolat sau nu au fost supravegheați corespunzător. Niciun câine ridicat de pe raza municipiului nu a fost eutanasiat. 130 de căței din adăpost au fost adoptați.