Scandalul dintre Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș se acutizează! Președintele CJ Timiș, Alin Nica a răspuns acuzațiilor că ar fi blocat finanțarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Printre altele, a afirmat că „dacă ar fi să se scrie o carte despre cum poți în mai puțin de 2 ani să ajungi de la erou la zero, Fritz ar fi zero-ul principal”.
Cine a crezut în cooperare și colaborare între autoritățile din Timiș, măcar pe proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, este, din nou, dezamăgit. Președintele CJ Timiș, Alin Nica a făcut o serie de afirmații, să le spunem neprietenoase, la adresa administrației Fritz.
„Primarului și administrației USR nu îi lipsesc banii ci competența. Sau poate le pasă de bani pentru că anturajul USR e disperat după finanțare pentru a acoperi sprijinul din campanie. Aleg tactica pârjolirii de parcă ar fi ultima șansă, asta va și fi. Timișoara nu mai are nevoie de experimente.”, a declarat Nica.
Alin Nica pune acuzațiile administrației Fritz pe seama geloziei. Echipa CJT e competentă, cea a PMT, nu.
„Noi livrăm, ei se plâng. Vor să scotă CJT din proiectul TM2023. Avem 17 propuneri concrete de evenimente. Din ele nu au vrut să includă niciuna în Bid book. La Asociație mai sunt doi angajați. Asta a făcut Fritz și primăria. Cotizația nu mai e plătită de mult timp. Aceasta trebuia să fie structura de implementare în care să fim toți împreună. Am pus accent pe calitate. Fritz, Lațcău vor bani să îi împartă anturajului, ca la Centrul de Proiecte. Există știu și un dosar penal. Vom afla care sunt acele substraturi, care au făcut ca selecția de proiecte să fie netransparentă și viciată”, a mai afirmat Alin Nica.
Nici primarul Dominic Fritz nu se lasă mai prejos. A răspuns acuzațiilor printr-un comunicat de presă.
Dominic Fritz: „Alin Nica este un om politic local”
„90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatura în 2016 sunt fie finalizate fie în lucru cu termen de finalizare anul acesta sau anul viitor. Cei mai mari pași au fost realizați în ultimul an și jumătate, din bugetul local. Cinema Victoria este gata, alte 3 cinematografe vor fi finalizate în următoarele 12 luni. Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 190 milioane de lei.
Pe partea de program cultural, prin Centrul de Proiecte, Primăria Timișoara a alocat anul acesta un buget record de 22,5 milioane de lei pentru finanțarea a aproape 120 de proiecte de cultură, sport și comunitate, adică de patru ori mai mare decât cel al CJT. Primăria și-a asumat să finanțeze toate proiectele din dosarul de candidatură, în afară de cele câteva care primesc finanțare de la Consiliul Județean.
În același timp, nu putem să nu remarcăm faptul că dintre cele patru obiective de infrastructură și de turism cultural asumate de Consiliul Județean Timiș în dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat acest titlu, niciunul nu a fost nici măcar început, darămite realizat, cel mai grăitor exemplu în acest sens fiind reabilitarea Castelului Huniade.
Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar stiu sigur că Timișoara pierde. Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca centre culturale, un program cultural de calitate care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa. Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș. Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
sursa foto: arhivă