Primăria Lugoj a anulat un eveniment la care ar fi participat poate mii de persoane, Ruga Lugojeană, și a decis să organizeze unul la care au participat mai puțin de 100, „Orașul Jazz”, pe care a plătit o sumă colosală.
„Orașul Jazz” a fost organizat între 3 și 5 septembrie, în Lugoj, de municipalitate. Întreg evenimentul a costat aproape 200.000 de lei și a avut, în medie, 30 de spectatori pe zi.
Pare că primarul, Claudiu Buciu, vede oportun acest mod de cheltuire a banului public, lăudând evenimentul pe pagina oficială de Facebook.
Mai mult decât atât, problema nu este în primărie, ci, în opinia lui Buciu, lugojenii care nu au participat activ la eveniment „au comportament greu de imaginat din partea unor membri ai comunității noastre ne fac să ne rușinăm” :
„(…)educația, bunăstarea și civilizația au un cost niciodată prea mare. Incultura și interesul personal nu vor mai putea sta niciodată în fața educației, culturii, bunăstării, civilizației comunității noastre. Puținii participanți, pentru noi sunt oamenii care în aceste trei zile au putut să-și recâștige libertatea. Sunt oamenii care au rezistat în cercuri aproape închise. În aceste zile au putut fi liberi nu doar între ei, ci în piața publică!Vom continua an de an să sprijinim acest festival. Vom sprijini și alte evenimente cel puțin la fel de calitative. Ne propunem să creștem cât mai diversificat accesul lugojenilor la muzica de calitate. Acestea sunt dezideratele noastre.”
Evenimentul de la Lugoj ar fi fost organizat de nimeni alta decât asociația managerului interimar de la Filarmonica Banatul, Ovidiu Andriș. Cel pe care Primăria Timișoara l-a numit în fruntea instituției de cultură, în detrimentul Aurei Twarowska, celebra soprană din Banat.
Comentariile nu au întârzit să apară, după ce primarul Lugojului a făcut postarea:
„Act cultural???ma bufneste risulam trecut ieri,duminica si nici dracu nu era acolo ,mai mult nici dracu nu observa ca pe scena sint niste dorei care chinuiau o toba si inca vreo trei patru instrumente!ba indraznesc sa spun ca saracii muzicantii si au luat dumnezei cu nemiluita de la locuitorii din zona!era deranjant,bai fratilor ,jazzul nu este muzica acestor locuri,chiar am inebunit de tot????”, a comentat un internaut.
„Domnule primar Buciu Alexandru Claudiu ,ca Lugojul sa devina oraș cultural ar trebui curățate intrările în oraș. Astăzi am fost la o plimbare prin afara orașului și nu există nici o intrare curată. Gunoaiele aruncate pe marginea drumurilor de localnicii fără bun simț și educație, au transformat intrările în Lugoj în adevărate ghene de gunoi.”, a comentat un altul.
sursa foto: Primăria Lugoj
Si în viata muzicala se trag tunuri ca în orice alt domeniu. Trib’Art cu,, Șef de trib,, Ovidiu Andris dar si Primăria Lugoj, ar trebui sa fie controlați de autoritățile competente pt o culturalizare cu forța dar eu zic si cu pile în domeniul jazzului. Am citit comentarii răutăcioase, chiar anormale la adresa lugojenilor.Chipurile ar fi inculți dacă nu asculta jazz. Adică banul public a fost cheltuit știindu-se faptul ca lugojenii ar prefera Ruga în stil bănățean? Banii sunt publici si ar trebui Primăria Lugoj sa dea socoteala, zic eu. În alta ordine de idei suma este imensa. Dacă tot vrea Trib’Art sa culturalizeze cu jazz si prin jazz populația tarii, atât de agresiv si cu atâția bani, eu ma întreb un lucru absolut normal si anume, de ce Johnny Bota, marele om de jazz, nu a început culturalizare prin jazz si cu jazz de pe vremea impuscatului??? De ce acum??? Marele,, Șef de trib,, din spatele Trib’Art este Ladislau Andris, Psihorelli Top Construct. Știu mai multe decât pot scrie. Ma întreb când se vor face controale la contractele de prin primăriile din tara, cel puțin acolo unde este vorba despre,, Șefii de trib,, din Timișoara. E regretabil ca, contribuabili onești sunt făcuți inculți în comentarii răutăcioase Când se vor face cercetări, va rog sa luați legătura si cu mine. Am multe de spus.