Compania de termoficare a Timișoarei, Colterm, a cumpărat într-o lună doar nouă mii de tone de cărbune. Asta arată datele comunicate de Colterm. La începutul lui iulie avea în stoc 10 mii de tone, în vreme ce la început de august are 19 mii de tone de cărbune.
Colterm anunță că pregătirile pentru sezonul rece continuă. Datele însă nu-i încălzesc însă prea tare pe timișorenii încă racordați la sistemul centralizat. Dacă ritmul de achiziție curent continuă, Colterm va avea nevoie de vreo 2 ani să asigure necesarul pentru lunile iernii care vine.
„Încheiem luna iulie cu un stoc de 19.000 tone de cărbune, urmând ca și în perioada următoare să continuăm aprovizionarea, în vederea asigurării totalului necesar, de 250.000 de tone, pentru sezonul rece următor. Precizăm că, în perioada imediat următoare, vor fi semnate și alte contracte pentru furnizarea de cărbune, în vederea acoperirii cantităților necesare pentru următorul sezon de funcționare a CET Sud. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale pentru iarna care urmează, am înmagazinat, până în prezent, cantitatea de 10.958 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități).”, transmit reprezentanții Colterm.
Reprezentanții Colterm mai informează că „intenționează” să depună un proiect pentru înființarea unei fabrici de hidrogen.
„Este vorba despre un proiect, pe care l-am depus deja, pentru finanțare prin PNRR, care vizează înființarea unei centrale fotovoltaice cu puterea instalată de 10 MW, care ar urma să fie amplasată pe compartimentul nr. 1 al depozitului de zgură și cenușă. Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv înființarea unei fabrici de hidrogen-H la CET Sud, pe care intenționăm să-l depunem, tot pentru finanțare prin PNRR, până la mijlocul lunii august.”
În schimb, ritmul de debranșare de la Colterm este alert. Într-o singură lună, peste 500 de persoane s-au debranșat și alte șapte asociații de locatari, care înseamnă alte câteva sute de apartamente.
„În ceea ce privește situația debranșărilor/deconectărilor, până în prezent, au optat pentru deconectare individuală și trecerea pe o altă sursă de încălzire un număr de 1.294 de proprietari de apartamente, iar 45 au solicitat debranșarea, respectiv rezilieri ale contractelor de furnizare a energiei termice, dintre care 23 de asociații de proprietari (cu 205 apartamente, incluse în totalul de 1.294 deconectări) și 22 de case individuale sau apartamente cu branșamente separate.”, a mai transmis Colterm.