Potrivit legislației, fiecare locuință ar trebui să aibă încheiată o asigurare obligatorie. Asigurarea prin contractul PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. Prin contractul PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora.
Însă cea mai recentă statistică arată că mai puțin de jumătate dintre locuințele din județ au o asemenea asigurare, afirmă reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.
„Prea puține locuințe din Timiș sunt protejate de o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor). La 31 martie 2025, datele arată că, din totalul de 336.946 de locuințe din județ, doar 119.725 (adică 35,53%) sunt asigurate.
Repartizarea pe zone:• Urban: doar 73.901 locuințe asigurate din 199.057 (37,12%);• Periurban: 29.022 locuințe asigurate din 48.952 (59,28%);• Rural: 16.802 locuințe asigurate din 88.937 (18,89%).
Responsabilitatea de a informa populația și de a depune eforturi pentru a crește numărul locuințelor asigurate revine autorităților locale. În acest sens, am transmis fiecărei primării datele precise și obligațiile clare ce le revin. Însă nu putem uita că proprietarii sunt cei mai direct afectați și cei care trebuie să înțeleagă urgența de a se proteja de riscurile imprevizibile ale naturii. Mai mult, legea îi obligă să își asigure locuințele – un pas esențial pentru a evita tragedii care, de cele mai multe ori, vin prea rapid și prea tăcut.”,
a transmis prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.