„Primesc acest premiu ca pe un vot de încredere în capacitatea Republicii Moldova și a cetățenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate – o luptă dreaptă, legitimă și necesară pentru viitorul nostru și al întregului continent! Ce vedem aici, la Timișoara, ce vedem în orașele europene, vrem și pentru Republica Moldova. «Azi în Timișoara, mâine-n toată țara» – se scanda acum 34 de ani pe aceste străzi. Nivelul de trai pe care îl văd în orașul dumneavoastră, libertatea de gândire și exprimare, valorile europene – să ajungă de neînvins și aici, și în Moldova”, a spus președintele Maia Sandu în momentul primirii premiului.
Juriul a decis în unanimitate acordarea premiului Timișoara pentru Valori Europene, ediția inaugurală, Excelenței Sale, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru serviciile sale în apărarea libertății și a valorilor democratice în Europa și în semn de recunoaștere a modelului de leadership curajos și inspirat, în vremuri de criză.
„Juriul recunoaște eforturile uriașe pe care laureata noastră le-a făcut pentru a pune Moldova pe o traiectorie europeană, însă ea nu primește acest premiu doar pentru ce a făcut pentru țara ei. În egală măsură, juriul admiră felul în care Maia Sandu s-a impus ca o forță europeană sui generis, dând exemplu colegilor săi din vest și insuflând o energie proaspătă în proiectul european. La fel cum Moldova are nevoie de Uniunea Europeană, Europa are nevoie de Moldova”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în discursul de laudatio, în onoarea președintele Maia Sandu.
Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de Primăria Municipiului Timișoara anul trecut și recompensează personalități de anvergură internațională care promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Premiul este dotat cu suma de 30.000 euro, acoperită din sponsorizări.
„Capacitatea Maiei Sandu de a transforma vulnerabilitatea în forță este o sursă de încurajare într-o regiune extrem de vulnerabilă. Umanitatea și bunul simț al Președintei Moldovei sunt dovada că un politician nu trebuie să fie nici vulgar, nici agresiv, nici tupeist ca să aibă succes. Umanitatea și bunul simț al Maiei Sandu ne dau speranța că vulgaritatea, agresivitatea, tupeul, toate acele ingrediente care poluează cultura politică în întreaga lume, pot fi combătute nu cu aceeași monedă, ci cu seninătatea hotărâtă a unui om corect”, a concluzionat primarul Dominic Fritz.
Juriul este format din personalități române de excepție: Adriana Babeți, eseist, critic literar, traducătoare și prozatoare, Anca Miruna Lăzărescu, regizoare și scenaristă de succes pentru Netflix și HBO, Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO, dirijorul Cristian Măcelaru, Director Artistic al Festivalului Internațional George Enescu, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și dirijor șef al WDR Sinfonieorchester din Koeln, Iulia Motoc – judecător la Curtea Penală Internațională de la Haga – și scriitorul Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai premiați și traduși autori români și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.