Potrivit Aquatim, inițial, sistemul de canalizare al Timișoarei a fost conceput ca unul unitar. Însă, în jurul anului 1960 s-au realizat și canalizări în sistem separativ.
„Deşi sistemul de canalizare al Timișoarei a fost conceput ca unul unitar – care preia atât apele uzate, cât şi pe cele pluviale -, pe la 1960 s-au realizat și canalizări în sistem separativ, apele pluviale fiind descărcate direct în râul Bega. Asemenea exemple găsim în zona Vasile Pârvan şi zona industrială din Calea Buziaşului. De asemenea, în aceeași perioadă, de-a lungul reţelei de canalizare, în special în zonele de la periferia Timişoarei, unde panta nu este suficient de mare pentru a asigura curgerea gravitaţională, s-au construit staţii de repompare a apelor uzate”, a informat Aquatim, în cadrul rubricii „Picătura de istorie”.
În anii `60, întreţinerea sistemului de canalizare era asigurată de o echipă formată din 47 de muncitori, împărţiţi în două formaţii de lucru, formaţia Nord şi formaţia Sud. Sarcina principală a acestora era spălarea, desfundarea şi întreţinerea reţelei de canalizare şi a receptorilor pluviali. După 1970, aceste activităţi au început să se desfăşoare în mod mecanizat, cu ajutorul autospecialelor de tip womă şi vidanjă.