Primarul Dominic Fritz a semnat contractul pentru construirea a trei centre de colectare prin aport voluntar (CAV), unde timișorenii vor putea preda gratuit deșeuri care adesea sunt abandonate pe străzi sau pe spațiile verzi.
Centrele vor fi ridicate pe Calea Moșniței, Calea Dorobanților și Aleea Pădurea Verde și vor prelua 13 tipuri de deșeuri, de la resturi din construcții, mobilier sau textile, până la echipamente electrice, biodeșeuri, baterii, anvelope sau deșeuri periculoase. Finanțarea a fost atrasă de Primăria Timișoara prin PNRR, iar investiția va reduce costurile pentru salubrizare și va crește calitatea vieții în cartiere.
„Sunt trei centre de cartier, unde vor putea fi aruncate cele mai des întâlnite deșeuri care nu pot fi depozitate acum nici în pubela neagră, nici în cea galbenă. E un serviciu de care timișorenii au nevoie și care sunt încrezător că va scădea cantitatea de deșeuri aruncate ilegal”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Noile centre construite de municipalitate vor permite preluarea unei cantități mai mari de deșeuri și vor facilita reutilizarea și valorificarea acestora. Centrele, cu o suprafață de 2.500 mp fiecare, vor fi dotate cu platforme pentru reutilizare, sortare, concasare (pentru moloz) și compostare, fiind gândite pentru a deservi eficient zonele urbane. Timișorenii vor putea preda gratuit deșeuri reciclabile și biodeșeuri, deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri periculoase, baterii uzate, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări.
Lucrările de construire vor fi executate de asocierea ROSETTI RR SRL – CARPAT FAUR SRL – STR PROFESSIONAL SRL. Contractul, în valoare de aproape șase milioane de lei, fără TVA, prevede o execuție de șase luni de la emiterea ordinului de începere. Proiectul, care include, pe lângă lucrările de construcție, dotarea centrelor cu containere și echipamente, are o valoare totală de 18,8 milioane de lei, cu TVA inclus, din care 11,4 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă prin PNRR, iar diferența este asigurată de la bugetul local.
În Timișoara funcționează în prezent patru puncte de colectare a deșeurilor cu aport voluntar, care preiau gratuit deșeuri din construcții, deșeuri voluminoase și vegetale, după următorul program: centrul de pe Aleea Avram Imbroane, nr. 70: L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00; centrul de pe Calea Torontalului, nr. 94: L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00; centrul de pe Calea Moșniței, nr.2-4): L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 și centrul de pe Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201: L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00.