Primăria Timișoara a obținut o finanțare record, de aproape 50 de milioane de euro, pentru retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare. Cererea de finanțare depusă de municipalitate pentru înlocuirea a 13 kilometri din rețeaua termică primară a fost aprobată de Ministerul Energiei.
„Fără fonduri europene aceste investiții ar fi extrem de dificil de făcut doar din bugetul local. Mă bucur că am reușit să atragem acești bani pentru Timișoara și mulțumesc echipei pentru efort. Cu cele 50 de milioane de euro continuăm modernizarea sistemului de termoficare centralizat. E vorba de țevi care nu au fost schimbate de decenii. Atât aceste lucrări de schimbare a rețelei, precum și cele de termoizolare a blocurilor sunt un pas important pentru un confort sporit în casele timișorenilor, facturi mai mici, și pierderi mult reduse. Avem tot mai multe familii care ne spun că simt deja diferența în bine. Sunt încrezător în viitorul sistemului de termoficare din Timișoara”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Lucrările de modernizare a rețelei vizează îmbunătățirea semnificativă a serviciilor de termoficare, prin reducerea pierderilor, a numărului de întreruperi și avarii, precum și a costurilor de exploatare și mentenanță. Investiția municipalității include reabilitarea a 13,4 kilometri de rețele termice primare și lucrări la infrastructura conexă, în zonele CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studențesc, Circumvalațiunii, Fabric – Modern și Bucovina.
Proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană etapa III. Lot 1” are o valoare totală de 368 milioane lei, cu TVA inclus, din care 248 milioane lei reprezintă valoarea nerambursabilă. Odată cu aprobarea cererii de finanțare, investiția primăriei a intrat în etapa precontractuală. Municipalitatea are încă o cerere de finanțare la Ministerul Energiei, pentru instalarea unei turbine sau a unor motoare de înaltă eficiență pentru producție de energie termică în sistem de cogenerare.
„Reamintim că Primăria Municipiului Timișoara derulează un ambițios program de modernizare a sistemului vechi și ineficient, care, ani de zile, a generat pierderi uriașe de agent termic dar și de sume de bani. În 2023, municipalitatea a finalizat înlocuirea a 29 de kilometri de rețea secundară și primară și modernizarea a 25 de puncte termice din oraș. În paralel, municipalitatea a început tranziția spre energia verde, prin separarea producției de distribuție, ceea ce va permite atragerea de fonduri pentru tehnologii verzi. Mai mult, Primăria sau alte companii vor putea investi în noi tehnologii verzi de producere a energiei care să fie livrată timișorenilor, la costuri mai reduse. În acest sens, municipalitatea va semna un memorandum cu OMV Petrom, pentru dezvoltarea proiectului Geotermal, fără costuri de la bugetul local”, a informat Primăria Timișoara.