Îngrijre medicală de nivel superior decât actualul pentru timișoreni, dar și mai accesibilă – își propune administrația Timișoarei și pentru 2024! Nu există pacient care ajuns la Spitalului Municipal din Timișoara să nu fi fost plimbat pe la măcar câteva dintre cele 14 locații în care își desfășoară activitatea medicii și specialiștii din această unitate medicală. Este unul dintre principalele motive pentru care administrația timișoreană ridică un spital municipal nou.
Aproape 153 de milioane de lei prevede bugetul pentru anul 2024 al Timișoare doar pentru domeniul sănătății. Potrivit documentului, sunt peste 40 de proiecte doar pe sănătate, printre acestea și realizarea SPF, SF și Studiu de fundamentare pentru noul Spital Municipal din Timișoara, care urmează să fie ridicat în parteneriat public-privat cu Banca Mondială.
sursa foto: Buget 2024 Timișoara
„Așa cum am promis, cred că trebuie să avem un nou spital municipal și am lucrat foarte mult cu Banca Mondială în ultimul an. Și suntem gata să facem un acord cu Banca Mondială, pe care îl voi propune Consiliul Local, în care comandăm un studiu de prefezabilitate și un studiu de fezabilitate la Banca Mondială și împreună cu ei pregătim o licitație pentru o firmă care ne va construi noul spital municipal pe banii lor și apoi, în momentul în care primim cheia, Primăria sau municipiul își va asuma timp de 20 de ani, cel mai probabil, exact asta va fi structurat acum de Banca Mondială, să plătească o sumă lunară pentru aceste cheltuieli. Deci este un fel de public-private partnership, dar strict pentru clădirea spitalului. Și pentru asta lucrăm cu Banca Mondială. Este un pas extraordinar de mare înainte, pentru că în momentul în care am lansat această licitație și vrem să o lansăm încă la sfârșitul anului acesta. În momentul ăsta, la fel ca și cu stadionul, nu mai există cale de întoarcere și se va întâmpla. Timișoara are nevoie de un nou spital municipal.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pentru TVR Timișoara.
Spitalul actual, dispersat în 14 clădiri vechi, creează numeroase dificultăți: pacienții se confruntă cu deplasări obositoare, personalul medical pierde timp prețios, iar infrastructura învechită afectează calitatea îngrijirii.
Noul spital va aduce o serie de beneficii: acces facil pentru toți pacienții, condiții moderne de spitalizare, echipamente medicale de ultimă generație, eficiență sporită a personalului și o gamă largă de servicii integrate.
Parteneriatul cu Banca Mondială joacă un rol crucial în finanțarea proiectului. Primăria Timișoara va colabora cu banca pentru a realiza un studiu de prefezabilitate și unul de fezabilitate, urmând ca licitația pentru firma de construcție să fie lansată la sfârșitul anului 2024.