Județul Timiș are de trei ori mai multe centre de permanență decât orice alt județ din țară. Potrivit prefectului Mihai Ritivoiu, există centre cu 3-4 pacienți pe zi. Aceste ar putea fi închise în perioada următoare.
Valoarea prejudiciului din centrele de permanență din Timiș (sume nejustificate) pe anul 2021 este de 1.372.920 lei, reprezentând 26% din totalul sumelor alocate pentru cheltuielile administrative, arată raportul comisiei mixte de control al Centrelor de Permanență din Timiş.
„ Timişul are 47 de centre de permanență (unul la 14.500 de locuitori). Restul țării are în total doar 355 de centre (unul la 54.924 locuitori). Avem de trei ori mai multe centre decât ceilalți.
În Cluj, județ comparabil cu Timişul, sunt doar 4 centre de permanență.
Avem centre de permanență înființate haotic prin județ. În zona de est, de la Racovița până la Margina, nu e niciunul. În schimb, există centre în două comune vecine, la o distanță de 4 kilometri.
Foarte densă este repartiția centrelor în zona urbană: 17 în Timişoara, 4 în Lugoj, în condițiile existenței de spitale cu secții de Urgență. Trei centre din Timişoara sunt la câte 500 metri unul de altul. Între alte două este o distanță de zece minute pe jos.
Există centre cu o medie 3-4 pacienți / zi.
Un centru din zona rurală nu a putut justifica 110.000 din cei 112.000 lei primiți.
Centrele de permanență vor costa Timişul în 2022 aproximativ 35 milioane de lei.”, arată Mihai Ritivoiu, prin intermediul paginii de Facebook.
Potrivit acestuia, după consultarea tuturor celor implicați, minister, DSP, Casă de Asigurări, Medici de Familie, Urgență, Ambulanță, o parte dintre centre se va închide.
Intenția este să se ajută la un număr de centre de permanență care să se încadreze în media națională.