Primăria Timișoara invită cetățenii să contribuie activ la stabilirea viitoarelor funcțiuni ale Sinagogii din Fabric. Clădirea va intra într-un proces amplu de reabilitare și transformare, și va deveni un spațiu public dedicat comunității. Pentru ca această reconversie să reflecte nevoile reale ale comunității, Primăria Timișoara, împreună cu World Monuments Fund (WMF), organizează o serie de ateliere consultative.
„Primul atelier s-a desfășurat online și a reunit reprezentanți ai comunității evreiești, care, la sfârșitul anului 2023, a transmis dreptul de administrare asupra clădirii către Primăria Timișoara. Următorul atelier este programat sâmbătă, 10 mai, în format fizic, și se adresează locuitorilor din cartierul Fabric, dar și tuturor celor interesați de viitorul acestei clădiri-simbol”, a informat Primăria Timișoara.
Numărul de locuri este limitat, iar înscrierea din timp este recomandată. Persoanele interesate se pot înscrie completând formularul online disponibil AICI!
Program Atelier – 10 mai 2025:
Loc de întâlnire: Sinagoga Fabric (str. Episcop Ioseph Lonovici, nr. 2, Timișoara)
• 09:00–09:30: întâlnirea participanților și introducere
• 09:30–10:30: vizită ghidată a Sinagogii și deplasare către Centrul de Proiecte (Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr. 1)
• 10:30–11:15: pauză de gustări și socializare
• 11:15–11:45: prezentare ateliercetrei: exemple de reconversie și tema de proiectare
• 11:45–12:00: completare chestionare
• 12:00–13:00: discuții deschise privind viitoarele funcțiuni și intervenții
Primăria Timișoara a preluat în administrare Sinagoga din Fabric pentru o perioadă de 49 de ani și derulează, împreună cu partenerii tehnici și financiari, o serie de intervenții pentru punerea în siguranță și viitoarea refuncționalizare a clădirii.
„Până în prezent, au fost parcurse următoarele etape: semnare contract de proiectare și execuție pentru punerea în siguranță a clădirii; parafare Memorandum de colaborare cu World Monuments Fund pentru transformarea monumentului istoric într-un centru multifuncțional al cartierului; organizare „Watch Day” – un eveniment menit să activeze simbolic spațiul împreună cu comunitatea locală; start lucrări de punere în siguranță”, a transmis Primăria Timișoara.
Sinagoga din Fabric a fost construită între anii 1885–1889, în stil neo-maur, după planurile arhitectului Lipót Baumhorn. Inaugurată în 1899, clădirea a servit comunității evreiești de rit neolog. În timpul regimului comunist, sinagoga a fost închisă și a intrat într-un proces accelerat de degradare. Cu toate acestea, ea rămâne un reper al diversității culturale din cartierul Fabric și o piesă de patrimoniu arhitectural de valoare excepțională.
Municipiul Timișoara își propune nu doar să salveze acest monument, ci să-l transforme într-un spațiu viu, deschis, relevant pentru generațiile viitoare.