Sanatate

Analize gratuite la un spital din Timișoara pentru descoperirea unei boli care provoacă dureri de picioare în mers

• Bookmarks: 7


În cadrul Spitalului CFR din Timișoara se pot realiza analize gratuite cu scopul identificării unei boli care provoacă dureri de picioare în mers.

 

Este vorba de boala arterială periferică, care apare atunci când prin arterele îngustate se reduce fluxul de sânge care ajunge către brațe și picioare.

Conform statisticilor, una din zece persoane cu vârsta de peste 55 de ani suferă de îngustarea arterelor de la nivelul picioarelor și din regiunile pelvine.

BAP poate provoca dureri de picioare la mers, inițial, ulterior, chiar și în repaus. Boala arterială periferică poartă numele și de „sindromul privitorului în vitrină”, fiindcă forțează pacientul care manifestă dureri (crampe) la mers, sa facă pauze scurte și dese, ca și cum ar privi către o vitrină. Prezența bolii arteriale periferice crește riscurile de infarct miocardic acut și accident vascular cerebral. Cel mai mare risc de boală arterială periferică se întâlnește în rândul persoanelor cu istoric de fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială, colesterol crescut (dislipidemie), ateroscleroză (flux sanguin restricționat în alte părți ale corpului). Cea mai severă formă de BAP duce la moartea țesuturilor, care poate necesita amputarea. Un nume comun pentru această situație mai poartă denumirea și de „piciorul fumătorului”, a transmis Spitalul CFR Timișoara.

Potrivit reprezentanților unității medicale, testul indexului gleznă-braț(IGB) reprezintă o modalitate rapidă, nedureroasă, accesibilă și neiradiantă de a depista boala arterială periferică.

În cadrul Ambulatoriului Spitalului CFR Timișoara se poate efectua gratuit, pe baza biletului de trimitere, indexul gleznă-braț in incinta cabinetelor de cardiologie, medicină internă, diabetologie, nutriție și boli metabolice, chirurgie, neurologie.

7 recommended
comments icon0 comments
0 notes
294 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *