Administratie

Cinci firme noi vor încerca atragerea de fonduri europene pentru salvarea Colterm

• Bookmarks: 3


Primăria Timișoara are în plan să implementeze pe termen mediu și lung un număr de patru măsuri pentru salvarea Colterm, cu bani de la Uniunea Europeană. Dominic Fritz anunța, la sfârșitul lunii aprilie, că societatea de termoficare nu este eligibilă pentru accesarea de fonduri din PNRR, astfel că este necesară înființarea a cinci firme noi, în subordinea primăriei, care să se ocupe de asta.

Rolul lor este de a pregăti documentațiile pentru a accesa fonduri prin PNRR (Coltrm nu este eligibil) și apoi vor implementa aceste proiecte. Odată ce le vom pune în practică, orașul va deveni un producător de energie electrică – pe lângă cea termică – ceea ce înseamnă creșterea veniturilor și producerea de energie verde”, explica primarul Timișoarei, în urmă cu două săptămâni.

Iată că cele cinci societăți comerciale urmează să fie înființate, după ce Consiliul Local Timișoara și-a dat acordul în acest sens, în ultima ședință, care a avut loc marți seara.

Se urmărește accesarea unei finanțări nerambursabile, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor pentru una dintre măsuri (PNDR – centrale fotovoltaice) la care urmează să aplice societățile nou înființate este data de 31.05.2022”, aflăm din documentația care însoțește proiectul de hotărâre.

Primarul Timișoarei a detaliat și cele patru măsuri care vor fi implementate cu bani europeni pentru salvarea Colterm. Și anume, „construirea unui parc fotovoltaic la Utvin cu o capacitate de până la 30 MW, pe un teren care aparține Colterm. Este cel mai avansat dintre proiectele pe care le avem în pregătire și va fi primul depus pentru obținerea de fonduri; instalarea a 10 motoare de înaltă eficiență de cogenerare pe gaz, capabile să producă 45 MW, dar și energie termică reziduală, care va fi introdusă în sistemul energetic național și va produce bani; instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega (ultima centrală hidroelectrică pe Bega a fost instalată la începutul anilor 1900); instalarea a 2 turbine de înaltă eficiență la CT Phoenix”.

3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
34 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.