Asociația „Biserici Înlemnite” desfășoară la Povergina, județul Timiș, cu sprijinul autorităților locale, atelierul meșteșugurilor tradiționale care stau la baza bisericii de lemn arse din localitate. Acolo au descoperit două vetre de foc, din perioada anterioară construcției bisericii, adică 1782.
Reprezentanții asociației „Biserici Înlemnite” au transmis că rezultatele atelierului desfășurat în ultimele zile au fost surprinzătoare:
„În cursul zilelor trecute am continuat, în paralel cu cioplirea buștenilor din stejar, pentru înlocuirea tălpilor, cosoaroabelor și a altor elemente degradate din corpul bisericii, cu eliberarea terenului din interiorul și din jurul bisericii de lemn, în vederea pregătirii etapei #3 – LIFTAREA BISERICII. (…) Surprinzătoare a fost descoperirea, în interiorul corpului bisericii, a două vetre de foc, (probabil) din perioada anterioară construcției bisericii. Aparent este vorba despre cuptoare de olarit sau cuptoare de ars ceramică. În acest sens, vom continua investigațiile arheologice și revenim cu detalii.”, au precizat aceștia prin intermediul paginii de Facebook.
Acțiunea a fost coordonată de către arheolog Cristian Floca, în baza avizului obținut pentru această etapă importantă.
Atelierul a început la sfârșitul lunii mai și se va încheia în luna august. Până atunci, vor fi realizate mai multe intervenții la biserica ctitorită în 1782, care a ars în 2015.
Întregul proiect este realizat cu sprijinul mai multor instituții, printre care Primăria Făget, Protopopiatul Făget, Arhiepiscopia Timișoarei, Mitropolia Banatului, Institutul Național al Patrimoniului, Complexul Național Muzeal ASTRA, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara și Universitatea Politehnica Timișoara.
sursa foto: Facebook/Asociația Biserici Înlemnite/ Vladimir Obradovici