Sute de persoane s-au bucurat de savorile culinare din Banat, în weekend, la festivalul „Ceaunul de Aur” al etniilor din Banat. Evenimentul a fost organizat în comuna Peciu Nou.
Pe tot parcursul lui au fost promovate cultura și obiceiurile agricole și de procesare utilizate de minoritățile din teritoriul acoperit de proiect și anume: metodele de cultivare și tehnologiile agricole, modul de organizare a muncii agricole, produse și specializări agricole și impactul migrației asupra agriculturii.
Participanții au degustat din preparatele pregătite la ceaun de diverse minorități prezente la eveniment, putând astfel interacționa cu diverse culturi și vor cunoaște metode tradiționale de preparare a ceaunului și au ascultat un program artistic cu artiști români și artiști reprezentanți ai minorităților.
Scopul proiectului mai sus menționat este de a valorifica potențialul turistic/ecoturistic al teritoriului acoperit de proiect prin realizarea unui traseu care să lege cele 3 GAL-uri, astfel încât beneficiarii să poate identifica de-a lungul acestui traseu atât producătorii locali cât și punctele de atracție turistică, dezvoltând astfel zona din punct de vedere cultural, tustistic și economic.
„Suntem cine suntem, noi, aici în Banat și datorită lor! A minorităților care au pus cărămizi la baza acestei zone de țară.
Am fost entuziasmat să pot să contribui și eu la organizarea acestui eveniment – „Ceaunul de Aur al etniilor din Banat”- împreună cu colegii mei din GAL Timișul de Centru , dar și celelalte grupuri de acțiune locală din zona noastră!
A fost un eveniment care a adus împreună etnii din județul nostru, care au împărtășit din gastronomia și tradițiile lor! Am dansat, mâncat, interacționat, suntem o comunitate unită!Am și premiat cele mai gustoase ceaune!”,