Orchestra Simfonică din Cincinnati, care are o istorie de a atrage dirijori de top, printre care Fritz Reiner și Leopold Stokowski, a anunțat miercuri că următorul director muzical va fi Cristian Macelaru, un maestru de origine română care a ajutat campionul educației muzicale, scrie publicația The New York Times.
Măcelaru, în vârstă de 44 de ani, va începe un mandat de patru ani ca director muzical la Cincinnati în sezonul 2025-26 și va deveni director muzical desemnat în septembrie, a spus ansamblul. Macelaru, care deține posturi de prestigiu în Europa, conducând atât Orchestra National de France, cât și WDR Sinfonieorchester din Köln, Germania, îi va succeda dirijorului veteran Louis Langrée, liderul ansamblului din 2013.
Jonathan Martin, președintele și directorul executiv al Simfoniei din Cincinnati, a declarat într-un interviu că liderii orchestrei au fost impresionați nu numai de talentele dirijorului lui Macelaru, ci și de dorința lui de a ajuta la extinderea prezenței orchestrei în comunitate.
Simfonia din Cincinnati, la fel ca multe orchestre, lucrează pentru a-și reveni din eșecurile pandemiei. Prezența la concerte este încă sub nivelurile prepandemice – aproximativ 66% în acest sezon, comparativ cu 78% în sezonul 2018-19 – deși a crescut treptat. Abonamentele au fost în scădere, urmând o tendință națională: sunt 3.901 de abonați în acest sezon, față de 5.380 în sezonul 2018-19.
Însă orchestra, fondată în 1895, are o dotare robustă, evaluată la circa 358 de milioane de dolari, relativ mare pentru un ansamblu de dimensiunile sale, și alte câteva avantaje: Strângerea de fonduri a fost puternică, numărul spectacolelor a crescut și bugetul a crescut. a crescut la aproximativ 38 de milioane de dolari în acest sezon de la aproximativ 31 de milioane de dolari în sezonul 2018-19.
Macelaru s-a născut la Timișoara, România, cel mai mic dintre cei 10 copii, și a crescut cântând la vioară. Tatăl său a lucrat într-o fabrică, dar a condus o orchestră a bisericii locale. El a avut grijă ca toți copiii săi să exerseze un instrument în fiecare zi.
La 17 ani, Macelaru a venit în Statele Unite pentru a se înscrie la Academia de Arte Interlochen din Michigan. La începutul carierei sale, s-a concentrat pe vioară – a fost concertmaster al Orchestrei Simfonice din Miami și a cântat în Orchestra Simfonică din Houston.
Dar a fost atras de dirijor și, în 2011, a devenit dirijor asistent în Philadelphia. În curând, a câștigat posturi de top: și-a început mandatul la Köln în 2019 și la Orchestre National de France anul următor.
Macelaru, care a devenit cetățean american în 2019, plănuiește să-și împartă timpul între Paris și Cincinnati. Mandatul său la WDR Sinfonieorchester se încheie anul viitor.
sursa foto: facebook.com/CristianMacelaruConductor