Teatrul German de Stat din Timișoara nu va mai fi nevoit să împartă sala de spectacole cu cei de la Teatrul Maghiar.
Asta pentru că, în viitor, va fi amenajată o nouă sală de spectacole în incinta unei clădiri pe care Teatrul German de Stat o are în administrare. Imobilul a fost oferite de către Primăria Timișoara pentru o perioadă de 49 de ani.
Este vorba de un imobil aflat pe str. Cuvin, care a adăpostit, până în anul 2008, atelierul fostului Liceu MIU.
„Această clădire de mult timp a fost un loc în care s-a născut un vis acum cel puțin zece ani: să se transforme acest loc într-un al doilea spațiu pentru Teatrul German. Noi suntem probabil singurul oraș din Europa care avem trei teatre în trei limbi diferite în aceeași clădire. În aceste luni am predat acest spațiu aici, pe str. Cuvin, Teatrului German. La fel am făcut-o și cu fostul cinematograf Arta în Iosefin, pentru Teatrul Maghiar, pentru că noi credem în viitorul teatrelor în limbile minorităților în Timișoara”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, prezent la momentul în care clădirea a fost predată.
Imobilul face parte din domeniul public al Timişoarei și este compus din patru corpuri de clădire: hală (cu parter înalt), atelier, cabină poartă și hală cu un etaj – curte betonată, împrejmuire, poartă de acces și teren construit și neconstruit în suprafață de 2.283 mp.
„Timișoara se află într-un proces de recuperare a unui decalaj în ceea ce privește infrastructura de spectacole. La 69 de ani de la înființare sa, Teatrul German beneficiază de aceeași infrastructură de care beneficia atunci. Adică o sală de repetiții care este cât trei birouri și o scenă pe care o împarte de tot atâția ani cu Teatrul Maghiar de Stat. Am intrat în acest spațiu pentru prima dată acum câteva săptămâni. Am făcut o curățenie în curte și a spațiilor. Acum analizăm diferite variante de reamenajare a acestui spațiu și se lucrează la primele estimări. Cert este că ne dorim să avem o dublă abordare. Pe de o parte, o abordare privind refacerea și alocarea de funcțiuni teatrale întregului imobil, atât imobilului construit cât și curții interioare, lucru care după primele aproximări ar dura trei până la patru ani. Dar ne dorim și un demers pe termen scurt, o dare în folosință treptată în așa manieră încât în anul 2023 să putem să consemnăm în aceste spații primele evenimente pe care să le susținem aici”, a afirmat Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat Timișoara.
Potrivit directorului teatrului, în curtea interioară vor putea fi organizate spectacole în aer liber chiar de anul viitor, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Reparațiile vor fi realizate cu bani de la Primăria Timișoara, dar instituția caută și o sursă de finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea clădirii.