Cultura

De unde se pot ridica invitațiile pentru regalul de folclor, pregătit de Centrul de Cultură și Artă Timiș

• Bookmarks: 1


În 18 și 20 octombrie, Timișoara devine capitala folclorului. Orașul de pe Bega va găzdui o ediție de excepție, a VIII-a, a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români”.

Organizatorii anunță că invitațiile, care asigură accesul la spectacole, vor fi disponibile la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E. Ungureanu, nr. 1 din Timișoara, în zilele de 13, 14, 15 octombrie, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 18:00.

”Conform OUG nr. 68 /2021, accesul în sală este permis doar persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccinare sau celor care au fost infectate cu SARS-COV-2 (și se află între ziua a 15-a și a 90-a zi de la confirmarea infectării), iar purtatea măștii de protecție este obligatorie”, mai transmite Centrul de Cultură și Artă.

Pentru cei care nu au cum să ajungă fizic la eveniment, va exista o transmisiune LIVE, pe pagina de Facebook a Ansamblului Banatul: https://www.facebook.com/ansamblul.banatul

Vă reamintim, Festivalul Național de Folclor debutează luni, 18 octombrie, la ora 18:30, la Sala ”Capitol” a Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara, cu un recital susținut de soliști cunoscuți din zona Banatului precum Mihaela Petrovici, Dumitru Teleagă și Stana Stepanescu, dar și cei din noua generație: Lăzărică Imbrescu, Andreea Chisăliță și Dorinel Gavriluț Pîrvoni. Orchestra Ansamblului Profesionist ”Banatul”, atent coordonată de dirijorul Sebastian Roșca, a pregătit câteva suite de orchestră în care este prezentat spiritul multietnic al Banatului, precum și un moment in memoriam Luca Novac.

Corpul de balet al Ansamblului Profesionist ”Banatul” aduce pe scena Sălii Capitol din Timișoara jocuri consacrate din zona Banatului (”Salbele”, ”Zvoanele”, ”Jocul Duminical”), dar și jocuri ardelenești din Valea Șieului (Bistrița – Năsăud), în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. Momentul coregrafic ”Zvoanele” reunește personalități timișorene cu forță artistică, coregrafia purtând semnătura cuplului Brândușa și Nicolae Stănescu precum și pe cea a maestrului Marius Ursu. ”De-a lungul”, ”De mână”, ”Învârtita”, ”De-amăgit”, ”Așezata”, ”Bărbuncul”, ”Deasa” sunt câteva jocuri ardelenești care vor fi prezentate în premieră.

Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la Români” se încheie cu un regal folcloric miercuri, 20 octombrie la ora 18: 30 la Timișoara Convention Center, în care vor aduce tradițiile în inimile și sufletele noastre: Andreea Voica, Liliana Laichici și Adrian Stanca. În recital va fi Orchestra Fraților Advahov din Chișinău alături de invitații săi Zinaida Julea, Adriana Ochișanu și Igor Cuciuc. Melodii cunoscute cum ar fi: ”Hangul”, ”Hora mare” sau ”Jocul moldovenilor” vor aduce la Timișoara tradițiile românești în interpretarea plină de talent a fraților Vasile și Vitalie Advahov.

Citește și: Eveniment pentru suflet. Festivalul Național de Folclor de la Timișoara, aproape de start

comments icon0 comments
0 notes
255 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *