Peste 100 de români, apropiați ai clanurilor interlope, au obținut permise de conducere eliberate de autoritățile din Republica Congo. Niciunul din aceștia nu fuseseră vreodată pe continentul african, scrie jurnalist.ro
Rețeaua era condusă de un infractor fugar, Lucian Enache, dat în urmărire internațională de șase ani, având sprijinul unui funcționar al Ambasadei Republicii Democrate Congo în România.
Totul a început în toamna anului 2019. Mai multe persoane care dețineau permise de conducere categoria B sau de profesioniști eliberate de Republica Congo solicitau preschimbarea lor cu permise românești.
Permisele de conducere congoleze erau autentice, modul în care fuseseră dobândite era ilegal.
Românii interesați să obțină în mod fraudulos permise de conducere și care în mod normal nu ar fi reușit să le obțină în România plăteau între 2.000 și 3.000 de euro.
Liderul rețelei mai era ajutat și de 2 cetățeni congolezi care aveau rolul de a încasa și preda sumele de bani care urmau a fi oferite funcționarilor din Republica Congo pentru eliberarea permiselor de conducere. Tot ei preluau permisele și le expediau în România prin intermediul firmelor de curierat. Ajunse în România, o funcționară din cadrul Ambasadei Republicii Congo în România se ocupa în mod efectiv de întocmirea adeverințelor prin care se certifica autenticitatea permiselor de conducere. Anchetatorii susțin că ceasta era la curent cu modul fraudulos de obținere al acestora.
Toate cele peste 100 permisele de conducere figurau eliberate în anii 2017, 2018 și 2019, fiind emise de autoritățile congoleze cu dată falsă, pentru a se crea aparența dobândirii în timp a acestora de către clienții grupării, pentru a evita suspiciunile de fraudă.
Cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere congoleze obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile județene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV București, unde erau preschimbate cu permise de conducere românești.
„Se ajungea astfel la situația ca date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire legală a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea”, au declarat procurorii DIICOT.
Totul a fost descoperit întâmplător când o femeie din București a fost descoperită ca fiind deținătoare de permis congolez fals. Femeia nu era membră a grupării. Femeia le-a declarat anchetatorilor că s-a căsătorit cu un cetățean congolez, iar o rudă a acestuia, aflând că nu promovat examenul pentru permis în România, i-a făcut cadou un permis eliberat din Congo, pe care ulterior l-a preschimbat. Pedeapsa stabilită de procurori este de trei ani de închisoare cu suspendare. Aceasta a fost validată și de instanță.
Celelalte șapte procese în care sunt judecați cei 104 inculpați se judecă în prezent pe rolul tribunalelor din București și Teleorman.
sursa: jurnalist.ro