Rețelele sociale și jocurile video par să fie printre motivele pentru care oamenii fac mai puțin sex, cred cercetătorii citați de Scientific American. Contrar așteptărilor, nici pandemia nu a ajutat creșterea activității sexuale.
Activitatea sexuală are efecte asupra funcției cognitive, sănătății, stării de bine și, în general, asupra calității vieții. În ciuda beneficiilor, oamenii de știință sunt alarmați de declinul activității sexuale peste tot în lume, din Japonia până în Australia și Europa, scrie Scientific American, citat de libertatea.ro. Un studiu recent realizat în SUA arată că din 2009 până în 2018 au scăzut în frecvență majoritatea activităților de natură sexuală la adulți și că adolescenții se masturbează mai rar.
Practic, în perioada indicată, 44,2% dintre adolescenți au raportat lipsa oricărei activități sexuale, singuri sau cu un partener, față de 28,8% înainte de 2009. În cazul fetelor, procentul celor care nu au avut nicio activitate sexuală a crescut de la 49,5 la 74%. Datele au fost obținute în cadrul Studiului Național de Sănătate și Comportament Sexual, pe baza răspunsurilor a peste 4.500 de persoane cu vârste între 14 și 49 de ani.
Mai multe studii internaționale arată și că scăderea frecvenței sexului este legată și de statutul economic. Cu alte cuvinte, cu cât ai mai mult probleme financiare, cu atât tendința este să faci mai puțin sex.
Chiar dacă în timpul pandemiei oamenii au stat mai mult acasă, mulți alături de partener, asta nu a însemnat neapărat și că au făcut mai mult sex. „Carantina, distanțarea socială, dificultățile financiare, muncitul de acasă, toate pot afecta o relație. Instabilitatea în ceea ce privește îngrijirea și școala copilului din cauza pandemiei poate de asemenea să restricționeze relațiile sexuale între parteneri”, mai scrie Scientific American. Alte probleme asociate pandemiei, cum ar fi doliul după cineva drag, anxietatea și depresia, toate au avut ca efect și scăderea activității sexuale.
sursa: libertatea.ro