Cascade și lacuri renumite la nivel mondial, chei întinse pe zeci de kilometri, al doilea cel mai lung fluviu al Europei, vârfuri montane și trasee memorabile, sunt doar câteva dintre minunățiile naturii, care pot fi vizitate în Banat. Momentul potrivit, mai ales că primăvara își reintră în drepturi. Iată un top cu cele mai frumoase 10 locuri pe care le puteți vedea în Banat, iar probabilitatea ca ele să fie aglomerate este mică.
Banatul Montan a pregătit un top cu cele mai frumoase 10 locuri din Banat, pentru toți iubitorii de natură.
Calea ferată Oravița – Anina
Este cea mai veche cale ferată de munte din România, fiind dată în folosință în 1963. Această cale ferată era inițial pentru transportul de cărbune, dar cum nu se mai exploatează la Anina, după închiderea minei, a devenit cale ferată turistică. Circulă zilnic, cu plecare la 11.15 din Oravița și retur din Anina la 14.40.
Clisura Dunării
Este un loc care atrage pe oricine, cu apă, un relief mai mediteranean, cu cetăți și peisaje de neratat. Clisura Dunării începe de la Baziaș și se întinde până la Orșova. Printre cele mai importante atracții sunt Cazanele Dunării, la aproximativ 20 de kilometri de Orșova.
Cheile Nerei
O zonă care atrage mulți turiști, fiind cunoscută pentru trei mari obiective: Lacul Ochiul Bei, Cascadele Beușniței și bineînțeles, Cheile Nerei, cele mai lungi chei din țară. Au 22 de kilometri, de la Șopot până la Sasca Română.
Băile Herculane cu toate locațiile de pe Valea Cernei
Cei care aleg să meargă la Herculane și stau mai multe zile, pot vedea mai multe locuri, nu doar strict Băile Herculane. E zona cea mai frumoasă de drumeții din Banatul Montan. Sunt peste 30 de trasee.
Cascada Bigăr
Toată lumea știe de Cascada Bigăr. E cel mai vizitată și e cel mai cunoscut obiectiv din zona Banatului. E accesibilă oricui, fiind pe drumul dintre Bozovici și Anina, cam la 9 – 10 km de Bozovici.
Zona Munților Semenic
Principalele locuri de văzut sunt lacurile de munte: Văliug, Breaza, Trei Ape, Secu, dar și satele germane, din zona munților Văliug, Gărâna și Brebu Nou.
Muntele Mic și Poiana Mărului
Poiana Mărului e o zonă unde chiar natura se simte din plin, unde se poate campa și se pot face diferite trasee.
Morile de la Rudăria
Primul lucru care trebuie menționat este că drumul de la Bozovici la Eftimie Murgu a fost refăcut complet, nu mai are nicio groapă. Morile de la Eftimie Murgu sunt chiar căutate de turiști.
Oravița – oraș al premierelor
Turiștii pot vedea prima farmacie montanistică, care se află în Oravița.
Reșița reînvie
Reșița a fost un mare centru siderurgic, dar acum încearcă să îmbine industria – trecutul și tehnologia și turismul – viitorul. Centrul este complet renovat, se pot vizita diverse muzee și se pot face drumeții, fiind înconjurată de dealuri.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Sursa: Tion.ro