Directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş, Delia Barbu, spune că evenimentele permit ca vizitatorii să cunoască satele din zonă și să aprecieze consumul de mâncare locală și a alimentelor cu specific local.
Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susţină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, reţetelor şi a culturii locale.
“Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă, de către localnici, să oprească pierderea diversităţii de soiuri locale pentru diferite produse, dar şi să dezvolte turismul în regiune şi chiar să oprească mutarea populaţiei spre oraş sau alte ţări”, a punctat Delia Barbu.
Cele 12 evenimente programate în cadrul ‘Banat Brunch’ 2021 încep ‘La Sărbătoarea trandafirilor’ (Curtea, 5 iunie), urmat de manifestarea ‘Unde creşte Laleaua Pestriţă’ (Berini, 12 iunie), ‘La Şură’ (Dumbrava, 13 iunie), ‘În gospodărie la Tanti Emilia’ (Coşteiu de Sus, 19 iunie), ‘În gradină, pe deal’ (Pietroasa, 26 iunie), ‘La stâna La fântână’ (Margina, 3 iulie), ‘La căsuţe’ (Groşi, 17 iulie), ‘La Castel’ (Rudna, 7 august), ‘La stâna La fântână’ (Margina, 21 august), ‘La Casa Ferch’ (Deta, 28 august), ‘La căsuţe’ (Groşi, 4 septembrie), ‘La Şură’ (Dumbrava, 11 septembrie), ‘În gospodărie la Tanti Emilia’ (Coşteiu de Sus, 25 septembrie).