Economic

E oficial, Regiunea Vest are propriul Program Regional, aprobat de Comisia Europeană

• Bookmarks: 3


Programul Regional Vest prevede ca în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș să ajungă 1,18 miliarde de euro în ciclul financiar 2021-2027. Fondurile europene nerambursabile vor fi folosite pentru investiții ce sprijină competitivitatea și susțin o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Scopul e acela de a îmbunătății calitatea vieții a locuitorilor din Regiunea Vest.

În premieră, programul a fost elaborat ținând cont de nevoile și particularitățile Regiunii Vest, după consultări cu locuitorii și actorii din zonă. În același timp, el urmărește îndeplinirea obiectivelor de politică ale Uniunii Europene, cu accent pe digitalizare, inovare și investiții verzi.

„Tot în premieră, programul este gestionat direct de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management. Asta înseamnă reguli mai simple și mai clare, mai puțină birocrație, etape de evaluare mai scurte și o comunicare transparentă și accesibilă.

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗮𝗿𝗲 𝟳 𝗽𝗿𝗶𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮̆𝘁̗𝗶 𝗱𝗲𝘀𝘁𝗶𝗻𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁̗𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿:

1️⃣ Prioritatea 1 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝘀̗𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁𝗶𝘃𝗮̆ – 273 milioane de euro

Se finanțează investiții care sprijină creșterea competitivității și digitalizarea întreprinderilor, dezvoltarea ecosistemului de inovare și a competențelor viitorului.

2️⃣ Prioritatea 2 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝘀𝗺𝗮𝗿𝘁 – 34 milioane de euro

Se finanțează investiții care sprijină digitalizarea administrației publice și utilizarea de tehnologii de tip Smart city pentru interacțiunea cu cetățenii și mediul de afaceri.

3️⃣ Prioritatea 3 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗲 – 139 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru eficientizarea energetică a clădirilor și crearea de noi spații verzi.

4️⃣ Prioritatea 4 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗰𝘂 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀𝘂𝘀𝘁𝗲𝗻𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮̆ – 139 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru creșterea capacității, calității și atractivității transportului public de călători.

5️⃣ Prioritatea 5 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁𝗮̆ – 158 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru creșterea conectivității și accesibilității în și din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și dezvoltarea unui sistem de transport public regional.

6️⃣ Prioritatea 6 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗮̆ 𝘀̗𝗶 𝗮𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆ – 186 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru acces la educație de calitate, condiții moderne de învățare și pentru valorificarea potențialului turistic.

7️⃣ Prioritatea 7 – 𝗥𝗲𝗴𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗼𝗮𝗺𝗲𝗻𝗶 – 194 milioane de euro

Se finanțează investiții pentru creșterea calității spațiilor publice urbane, a obiectivelor de patrimoniu cultural și de infrastructură culturală publice.”, transmit reprezentanții ADR Vest.

Pot obține finanțare autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare și cel nonguvernamental. În curând va fi publicat calendarul apelurilor de proiecte care urmează să fie lansate în perioada următoare, precum și primele Ghiduri ale solicitantului în consultare publică.

Informații suplimentare se pot obține de la adresa de e-mail: helpdesk@adrvest.ro sau la consultare@adrvest.ro.

sursa foto: ADR Vest/Facebook

3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
68 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *