Aproximativ 200 de șoferi de taxi din Timișoara au ieșit pe străzile din oraș, într-un continuu claxon, în semn de protest față de reglementarea aplicațiilor de ride sharing, cum sunt Uber sau Bolt. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că șoferii de Bolt și Uber nu sunt obligați să se supună regulilor pe care cei de taxi trebuie să le respecte.
Șoferii de taxi s-au adunat în zona stadionului Dan Păltinișanu din Timișoara și au pornit în marș, prin oraș, claxonând continuu. Nu au ocolit nici Prefectura Timiș, Consiliul Județean sau Primăria Timișoara. S-au oprit la Registrul Auto Român, unde au scandat nemulțumirea.
„Odată cu apariția „Transportului alternativ”, legiferat în mod nelegal prin legea 204/2019 ca urmarea Ordonanței de Urgență nr. 49/25.06.2019, lansată pe baza unei Note de Fundamentare lipsită de logică juridică, argumente concrete și de soluții eficiente, contrar aprecierii Curții de Justiție a Uniunii Europene, Guvernul României a impus o nouă normă/lege, distinctă față de cea existentă, dar care operează pe același segment economic și de servicii al societății românești, respectiv operatorii economici care desfășoară activitatea de transport al persoanelor în regim de taxi.
O ordonanță anti-concurențială, neconstituțională, care legiferează în fapt „transportul alternativ” în mod preferential, în dauna activității de taximetrie la nivel national și care, în final, va conduce la intrarea în colaps a activității de taximetrie și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivelul întregii țări.”, precizează reprezentanții asociației „Banat Taxi”.
Aceștia mai afirmă că este singura meserie din țară cu dublă reglementare, deși există legea 38/2003.
„- 5 ani(2014 – 2019) au functionat ilegal neplatind taxe si impozite de miliarde de euro la statul Roman
– Practicarea de tarife de dumping (reducerea cu 50 %) pentru a distruge activitatea de taximetrie
– Au tarif dinamic care practic inseala clientii (raportul Consiliului Concurentei din 2022)
– Majoritatea nu au casa de marcat fiscale care sa transmita la ANAF
– Au numar nelimitat pe cand la taxi putem fi maxim 4/1000 locuitori
– Au voie cu masini pana in 15 ani pe cand la taxi avem voie pana in 10 ani
– Au voie cu masini care nu sunt in proprietate si sunt inmatriculate in alte localitati sau chiar judete pentru a plati taxe cat mai mici sau chiar deloc in localitatile unde
functioneaza.”, mai motivează protestul reprezentanții asociației „Banat Taxi”.