Piața muncii din Timișoara ar avea nevoie în perioada imediat următoare de aproximativ o mie de ingineri, dar cu slabe șanse să fie și găsiți. Numărul absolvenților de Politehnică este mai mic decât ar avea nevoie piața muncii, este de părere rectorul UPT, Florin Drăgan.
Aproximativ 1.500 de ingineri ies de pe băncile facultăților de la Politehnica Timișoara, anual. Jumătate dintre aceștia sunt, la absolvire, deja angajați. Potrivit rectorului UPT, Florin Drăgan, în toate domeniile sunt căutați inginerii.
„În această perioadă este dificil să recruteze cei 1000 de ingineri pentru că nu îi găsesc în piața muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual în jur de 1500 de absolvenți în zona de inginerie însă mai mult de jumătate dintre ei sunt deja angajați la finalizarea studiilor, iar un sfert se întorc în orașele de unde provin. Astfel că unele firme cu sediul în Timișoara caută acum oameni chiar și la 300 de kilometri distanță, cu oferte generoase de relocare”.
Pentru sesiunea de admitere din această vară sunt disponibile în regim fără taxă 2100 de locuri la licență și 1450 de locuri la masterat.
„Având în vedere că jumătate dintre absolvenții noștri au joburi de programator sau inginer software, am simțit nevoia diversificării ofertei educaționale. Astfel că la Facultatea de Automatică și Calculatoare am acreditat și specializarea Tehnologia Informației. Aceasta este orientată mai mult spre administrare și configurare de sisteme, administrare rețea, în timp ce specializarea Calculatoare, care exista deja, va rămâne orientată pe proiectare de software. Am încercat să le separăm pentru că în această direcție ne-a dus piața muncii”, a mai declarat Florin Drăgan.
Una dintre specializările noi este cea de Inginerie Energetică și Tehnologii Informatice. O altă specializare nouă este Inginerie Electrică și Calculatoare.
Candidații pot depune dosarul de candidatură atât în Timișoara, la sediile facultăților, cât și în centrele de admitere din Arad, Hunedoara, Reșița, Drobeta-Turnu Severin, Târgu-Jiu și Râmnicu Vâlcea.