Mihnea Petrache, elev în clasa a XI-a, și Radu-Paul Constantin, elev în clasa a VIII-a, vor primi un stimulent financiar în valoare 7.500 lei fiecare, sumă care acoperă taxa de participare.
Deși este doar în clasa a VIII-a, Radu vede concursul ca pe o șansă de a folosi modelele matematice pentru a rezolva probleme din lumea reală.
„Când am văzut ce interesante sunt problemele, diferite de acelea pe care le găsim în manuale sau culegeri, am început sa mă gândesc cum le-aș rezolva eu. M-am hotărât să aplic în ultima zi, când am rugat-o pe mama sa
mă lase acasă ca sa pot lucra la mate. Am stat vreo 16 ore și, în final, am trimis aplicația pe ultima sută de metri. Sunt curios sa aflu cum este folosită matematica într-un proces real de cercetare. De fapt, eu as vrea să aflu cum putem folosi modelele matematice pentru a rezolva probleme din lumea reală.”, a spus Radu.
Mihnea este, de asemenea, entuziasmat de această oportunitate: „Aștept cu nerăbdare să învăț și să demonstrez profesorilor că sunt cu adevărat pasionat de matematică, că sunt dispus și motivat să fac cercetare în acest domeniu. Este o șansă pe care nu mă așteptam să o am și sunt sigur că o să fie o experiență minunată, care mă va ajuta mult în viitor” spune elevul din clasa a XI-a.
Cei doi elevi au obținut rezultate remarcabile: Mihnea a ocupat, în acest an, locul I la Concursul FMI organizat de Universitatea de Vest, iar Radu s-a clasat al treilea la Concursul Național de Robotică. Pasiunea lor pentru matematică și ambiția de a dedica timp și energie pentru a obține performanțe într-un domeniu cu multe provocări le-au adus recunoaștere și apreciere. Datorită rezultatelor obținute, ei au fost selectați pentru a face parte dintr-un grup de 40 de elevi talentați din întreaga lume care vor colabora cu profesori universitari de renume internațional în cadrul taberei ApexMath. Programul intensiv de matematică se desfășoară la Reșița, în perioada 3 – 24 august 2024. Cei doi tineri au astfel șansa de a învăța de la experți, motivându-i astfel să se dezvolte intelectual, dar și în plan personal.
Primăria Timișoara susține financiar elevii care participă la olimpiade, concursuri sau tabere școlare de excelență academică la nivel național și internațional, dar și pe cei cu rezultate deosebite la evaluarea națională și bacalaureat.