Absolvent al Universității Politehnica Timișoara, președintele interimar al României, Ilie Bolojan a făcut o vizită fulger în Timișoara, sâmbătă, 29 martie. Acesta a mers la două dintre universitățile din oraș, Politehnica și Universitatea de Vest, dar și la Bookfest și alte obiective universitare.
„Sunt, înainte de toate, inginer, iar Politehnica este universitatea mea de bază”,
a declarat președintele interimar, Ilie Bolojan, rememorând anii de formare petrecuți la Timișoara.
În cadrul întâlnirii cu conducerea UPT s-au abordat teme esențiale pentru viitorul educației din România: adaptarea programelor de studii la nevoile economice, susținerea domeniilor STEM, dezvoltarea învățământului dual, modernizarea curriculei, pregătirea cadrelor didactice pentru a lucra cu noile tehnologii, inclusiv inteligență artificială.
„Mă bucur să îl avem din nou alături de noi pe domnul Ilie Bolojan, unul dintre primii laureați ai Galei Premiilor de Excelență UPT, distins în 2021 cu premiul Alumnus UPT. Este un absolvent cu care ne mândrim și care a rămas profund conectat la realitățile și provocările sistemului educațional din România. Faptul că, din poziția de Președinte, continuă să susțină învățământul și dialogul cu mediul academic dă un semnal puternic de normalitate, dar și de responsabilitate. Acest fapt demonstrează că funcția prezidențială poate fi conectată direct la nevoile reale ale societății,”
a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
„Am vizitat ICAM, un adevărat HUB de cercetare și inovare, unde zeci de cercetători sunt deja angrenați în proiecte cu multipli parteneri naționali și internaționali, dar și noul cămin studențesc de pe strada Renașterii, care va fi deschis în acest an și va deveni cel mai mai mare din țară (peste 900 de locuri de cazare). De asemenea, am vizitat laboratoarele și noile spații educaționale din UVT, tehnologizate și gândite la nivelul secolului douăzecișiunu, care deservesc procesul de învățământ cu un set complet de echipamente digitale și dotări ergonomice, realizate prin parteneriate cu companiile din regiune, sau prin programe cu finanțări europene. Am ajuns și în Laboratorul de tehnologii și aplicații Cybersecurity, apoi am prezentat inclusiv dotările speciale pe care universitatea le-a integrat pentru pregătirea echipelor de robotică pe care le susține. Aceste noi direcții de dezvoltare a programelor de studii și centrelor de cercetare din UVT completează mai multe linii de programe și teme de cercetare de avangardă, așa cum sunt și studiile în Inteligență Artificială sau cele ale Științelor aplicate în criminalistică.”,
a precizat rectorul UVT, Marilen Pirtea.