Casa parohială nu a fost afectată de incendiu, potrivit reprezentanților ISU Timiș, însă biserica a ars complet.
„În data de 26.03.2025, în jurul orei 02:55, am fost solicitați prin SNUAU 112 să intervenim pentru stingerea unui incendiu izbucnit la biserica din incinta Muzeului Satului Bănățean – Timișoara.
La locul intervenției s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara cu două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD.
La sosirea la locul interventie s-a constatat că incendiul se manifesta generalizat la biserică, cu pericol de propagare la casa parohială si la o troiță alaturata. Biserica era din lemn, cu o suprafață de 50 mp.
În urma incendiului a ars biserica în totalitate și a fost afectat pe o suprafață mică acoperișul troiței. Pompierii au limitat extinderea incendiului la casa parohială.”,
au transmis reprezentanții ISU Timiș.
Potrivit Muzeului Satului Bănățean, istoria bisericii de la lemn începe în 1746.
„Biserica cu hramul „ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Topla a fost ridicată în 1746 la Remetea Luncă şi apoi donată în 1807, credincioşilor din satul Topla, conform unei însemnări de pe o evanghelie păstrată în biserică. Obiectivul a fost adus pe tăvălugi, tras de 24 perechi de boi, reaşezat şi consolidat apoi cu ajutorul credincioşilor. Lăcaşul de cult, azi cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, prezintă în plus câteva detalii arhitecturale ce o recomandă ca cel mai valoros lăcaş de lemn din Banat. Întâlnim aici brâul median răsucit în torsadă, brâu prelungit pe întreg perimetrul bisericii, înconjurând şi portalul apusean. Acoperişul este din şindrilă, iar clopotniţa este separată. Pereţii sunt din bârne late de gorun lucrate pe toate cele 4 feţe şi încheiate la colţuri în ,,coada de rândunică”. În curtea bisericii s-a reconstituit un cimitir unde sunt amplasate câteva cruci de lemn, metal şi piatră, alături de o troiţă sculptată de cunoscutul meşter popular Alexandru Perţa.
În 1987 biserica a fost demolată din satul Topla şi adusă la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, unde, în perioada 1994-1996, s-au desfăşurat lucrările de montare.”
Încă nu se cunosc motivele care au dus la izbucnirea incendiului, revenim cu informații.
sursa foto/video: ISU Timiș