Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș efectuează, joi, peste 200 de percheziții, în București și alte 28 de județe, printre care se numără și Timiș. Mai multe persoane sunt bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, efectuează, în dimineața zilei de joi, 15 aprilie, 218 percheziții la domiciliu. Acțiunea se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și are loc în: București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6).
Printre părțile vătămate s-ar afla și Primăria Gătaia din Timiș, unde oamenii legii au mers joi dimineață. Numai că Primăria Gătaia nu ar fi avut niciodată contract cu firma vizată, spune edilul din localitate.
„Au venit pentru a verifica o firmă de la București, au întrebat dacă am avut contract cu aceea societate, noi nu am avut niciodată cu ei contract. Au verificat listingul de achiziții publice și au plecat. Au văzut că nu am avut contract niciodată cu această firmă. Nu știu cum am apărut acolo”, a spus, pentru Tion, Raul Cozarov, primarul din Gătaia.
Potrivit cercetărilor, o societate comercială din București, care are ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, a avut acces încă din anul 2019 la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național.
În baza contractelor, firma din București avea obligația să presteze servicii de mentenanță a echipamentelor de protecție, precum extinctoarele sau hidranții, însă, în realitate, nu a verificat niciodată buna funcționare a acestora. Firma a înlocuit sigilii, etichete de conformitate și valabilitate fără a testa echipamentele, transmit oamenii legii.
Echipamentele de protecție împotriva incendiilor erau destinate spitalelor, școlilor, unităților militare, penitenciarelor, sediilor unor instituții publice, stațiilor de alimentare cu carburant, companiilor de transport public, companiilor de transport aeriene, companiilor de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinatelor chimic etc.
Reprezentanții acestor instituții, care ar fi trebuit să beneficieze de serviciile de mentenanță pentru care plăteau sume considerabile, nu știau că echipamentele de stingere a incendiilor nu erau verificate. Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.
„Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora. Suportul este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități participă luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale și lucrători din cadrul D.G.A. Mureș”, transmit reprezentanții Poliției Române.
Sursa: Tion.ro