Economic

Frigoglass reconstruiește fabrica arsă, din apropierea Timișoarei. Firma de asigurări a decontat 15 milioane de euro

• Bookmarks: 8


Producătorul de echipamente frigorifice comerciale Frigoglass a primit de la asigurători un avans de 15 milioane de euro pentru pagubele suferite în urma incendiului de la fabrica din Timișoara din luna iunie, care a dus la oprirea producției. Compania se pregătește să dea startul lucrărilor de reconstrucție la Timișoara, finalizarea acestora fiind estimată pentru ultima parte a anului viitor, relevă date analizate de Profit.ro.

Compensația totală de asigurare legată de daunele materiale și întreruperea producției cauzate de incendiu este în curs de evaluare de către companiile de asigurări.

Un incendiu puternic a izbucnit, pe 6 iunie, la hala fabricii Frigoglass situată lângă Timișoara, fiind afectată o suprafață de 10.000 de metri pătrați. Focul a fost stins după o intervenție de aproximativ 5 ore, nefiind înregistrate victime.

Frigoglass producea la Timișoara vitrine frigorifice pentru băuturi răcoritoare, având aproximativ 1.000 de angajați. Compania este prezentă pe piața locală și cu o unitate de producție a ambalajelor din plastic, situată în Iași. Compania a precizat, anterior, că deține polițe de asigurare încheiate cu asigurători de talie mondială, atât pentru pagube materiale, cât și pentru situațiile de întrerupere a producției. Potrivit ultimului raport financiar al companiei, suma asigurată pentru fabrica din Timișoara se ridică la 89 milioane de euro.

“În prezent, ne concentrăm pe finalizarea procesului legat de rambursarea cererii de despăgubire și considerăm că limita asigurată de 89 de milioane de euro este suficientă pentru a acoperi daunele materiale și întreruperea activității”, arată Frigoglass în raport. Compania precizează că despăgubirea de asigurare “este esențială” pentru reconstrucția fabricii din România și reluarea producției.

Frigoglass a transferat cea mai mare parte a operațiunilor din Timișoara la fabrica pe care o deține în Rusia. În paralel, Frigoglass va înființa o linie de asamblare cu capacitate limitată într-un spațiu industrial închiriat în apropierea facilității din România, care ar trebui să fie operațională în ultimul trimestru din 2021.

“Faza finală a planului implică reconstrucția fabricii din România”, potrivit companiei. “În acest context, suntem în discuții avansate cu antreprenorii și furnizorii, urmând să dăm startul proiectului în septembrie. Așteptările noastre actuale sunt că fabrica va fi operațională în ultimul trimestru al anului 2022”, se arată în documentul menționat. Frigoglass a raportat cheltuieli speciale de 13,8 milioane de euro legate de incendiul din România în trimestrul al doilea, constând în amortizări de active și inventar în valoare de 12,8 milioane de euro și cheltuieli de numerar de 1 milion de euro. Ca urmare, pierderile companiei s-au adâncit la 12,2 milioane de euro, față de un rezultat negativ de 3,9 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2020.

Sursa: www.profit.ro

8 recommended
comments icon0 comments
0 notes
99 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *