Sport

Horia Colibășanu, primele imagini de pe vârful din Himalaya pe care l-a cucerit

• Bookmarks: 5


După expediția încheiată cu succes în Himalaya, Horia Colibășanu s-a întors la Timișoara și a reușit să facă publice primele imagini de pe vârful pe care l-a cucerit.

Duminică, 7 mai, ora 13.15. După mai bine de 14 ore de ascensiune, am reușit să scot camera și să filmez doar trei minute pe Kangchenjunga. Eram foarte obosit, stresat de timp pentru că ajunsesem târziu, dar ușurat că ascensiunea s-a încheiat și pot începe coborârea, spre siguranța taberei 4. Sper să vă bucurați de ultimii pași în drumul spre vârf. Aș vrea să le mulțumesc partenerilor mei de expediție, Marius Gane și Peter Hámor, cărora le datorez în bună măsură această ascensiune și care au decis să renunțe la ascensiunea lor doar în momentul în care au aflat că sunt pe punctul să ajung pe vârf”, a afirmat Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu s-a întors în Himalaya în acest an cu scopul de a cuceri Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8.586 metri). Acest vârf a reprezentat o provocare pentru alpinismul din România, fiind singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români. Horia Colibășanu s-a întors pe Kangchenjunga la zece ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1%. A păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Filmarea de pe vârful Kangchenjunga poate fi urmărită AICI!

5 recommended
comments icon0 comments
0 notes
50 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.