Administratie

Lucrările de restaurare la Cula turcească de la Ciacova gata să înceapă

• Bookmarks: 12


Lucrările de restaurare la Cula turcească de la Ciacova gata să înceapă,

Turnul, „donjonul“, fostei cetăţi a Ciacovei sau CULA, cum îi spun bănăţenii, datează din secolul al XIV-lea şi a fost ridicată cu scop militar.

Zidită din cărămidă, pe patru nivele – parter şi trei etaje superioare – în plan dreptunghiular, cu contraforturi de colţ, cu înălțimea de 23,70 metri şi cu o fundație care trece de patru metri adâncime.

O construcţie asemănătoare se găseşte în oraşul Vârşeţ, din Vojovodina.

Acum, autoritățile locale, printr-o finanțare europeană nerambursabilă asigurată de ADR Vest prin programul Regio, încep lucrările de reabilitare și restaurare a monumentului.

“În data de 24 martie s-a predat amplasamentul către constructor, în vederea realizării investiției. Acest monument istoric va fi pus în circuitul turistic ca simbol al orașului nostru.  Investiția se realizează cu fonduri europene, iar termenul de execuție pentru constructor este de 18 luni.

Este un pas important în vederea dezvoltării orașului Ciacova. Urmează și alte investiții de anvergură pentru comunitatea noastră”, spune primarul Petru Filip.

Potrivit ADR Vest, finanțarea nerambursabilă acordată proiectului „Restaurarea si promovarea Turnului de apărare (cula) monument istoric din orașul Ciacova este de aproximativ 4,9 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, valoarea totală fiind de aproximativ 5,1 milioane lei.

12 recommended
comments icon0 comments
0 notes
280 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.