Advertorial

Obiective turistice de vizitat. Conacul Petala din Clopodia

• Bookmarks: 3


Conacul Petala se afla în localitatea Clopodia din Jamu Mare. Conacul este o clădire cu parter și subsol, construita inițial în stil baroc, dar apoi refăcuta în stil neoclasic.

Compoziția generală a castelului a fost modificată de o serie de lucrări de consolidare a structurii, marcate la exterior prin prezența celor doi contraforţi, unul poziţionat într-un colţ al clădirii, celălalt pe faţada dinspre parc. Accesele prezente pe fiecare faţadă sunt, de asemenea, intervenţii ulterioare din perioada comunistă, perioadă în care a fost modificată şi conformaţia spaţiul interior, păstrându-se totuşi chiar şi astăzi unele dintre elementele compartimentării iniţiale.

Conacul Petala din Jamu Mare i-a aparținut generalului Vintilă Petala din Clopodia, comuna Jamu Mare. Ex-ministru al forțelor armate al fostului Partid Liberal, generalul Vintilă Petala a preluat castelul, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În 1951, la naționalizare, generalul Petala și rudele sale au fugit din țară, înainte de a fi deportați. O perioadă, conacul ridicat în 1840 a rămas în paragină, fiind apoi retrocedat Măriei–Rose Mociorniță, strănepoată generalului.

Astăzi, ansamblul Castelului Petala, ce include anexele și parcul dendrologic, este declarat monument istoric.

3 recommended
comments icon0 comments
0 notes
69 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.