Educație

Pasiunea nu ține seamă de război! Un tânăr refugiat poate studia acordeonul în continuare, în Timișoara, datorită unei donații Rotary Cetate

• Bookmarks: 2


Un gest care poate părea minor, oferă șansa unui tânăr refugiat din Ucraina să-și țină vie pasiunea și să păstreze puțin din firescul dinaintea izbucnirii războiului. Rotary Cetate Timișoara a achiziționat pentru el un acordeon, instrument pe care l-a studiat vreme de un deceniu în țara natală.

Maxim este tânărul de 17 ani, refugiat la Timișoara din calea războiului, care a primit din partea Rotary Cetate Timișoara, un acordeon, instrumentul muzical al pasiunii sale.

„Războiul din Ucraina nu ne-a lăsat impasibili. De la debutul lui suntem în permanentă activitate pentru a ajuta cu tot ceea ce ne e la îndemână. Am făcut deja mai multe transporturi către Ucraina. Colegul nostru, Victor Olariu, a fost sufletul acestei acțiuni. De la strângere de fonduri până la cumpărat cele necesare, urcat la volanul unui microbuz (pus la dispoziție de AWR Lease Services prin colegul nostru Iova Acimovat) și transportat personal la Sighet. Am avut o surpriză plăcută și neașteptată de la colegi rotarieni din Elveția, prin Andreea Lutz, secretar general al clubului și viitor președinte în mandatul următor. O întâlnire avută de ea a facilitat colaborarea cu Fundația Rotary Elveția și un sprijin financiar dedicat acțiunilor pentru Ucraina. Din banii primiți am reușit să achiziționăm un acordeon pentru tânărul refugiat ucrainean aflat în îngrijirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Timiș. Ne bucurăm de bucuria tânărului pasionat de muzică”, a declarat președintele Rotary Cetate Timișoara, Eleodor Coptil.

Horațiu Rada a jucat un rol esențial în demersul Rotary Cetate de a-l ajuta pe Maxim să-și continue pasiunea. Horațiu Rada a fost cel care a achiziționat efectiv instrumentul, pentru că se lucrează în echipă, susțin reprezentanții clubului.

Sprijinul acordat refugiaților ucrainieni din partea Rotary Cetate Timișoara va continua. Sub protecția DGASPC Timiș se află patru cicliști din Ucraina. Se caută soluții pentru ca tinerii să poată continua antrenamentele, să le fie achiziționate biciclete.

„Pasiunile şi talentul cu care ne naştem pot fi, adeseori, ancorele care ne menţin în prezent şi care ne ajută să facem faţă dificultăţilor puse în cale de viaţă.

Cȃnd vorbim despre copiii aflaţi în dificultate, aşa cum este situaţia celor veniţi din Ucraina, primele lucruri la care ne gȃndim sunt în strȃnsă legătură cu acoperirea nevoilor de bază – hrană, o locuinţă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, acces la educaţie… Dar, cu atȃt mai mult, în astfel de situaţii este important să facem tot posibilul să încurajăm pasiunile deja existente. Un acordeon, o chitară, o minge, pot fi acele ancore care îi ajută pe copii să se menţină pe linia de plutire, care sunt ca o punte între trecut şi prezent. Iar cȃnd vorbim despre copii talentaţi, este cu atȃt mai important să depunem toate eforturile pentru a-i ajuta să-l valorifice. Pasiunea pentru muzică sau pentru un sport sunt cele care îi ajută pe aceşti copii să depăşească toate piedicile, chiar şi uriaşul obstacol reprezentat de război.”, a spus Monica Trușcă, director executiv al DGASPC Timiș.

2 recommended
comments icon0 comments
0 notes
178 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.